Steeds meer ontwerpers werken samen met de overheid aan maatschappelijke opgaven. Deze samenwerkingen leveren al mooie resultaten op, maar kennen ook uitdagingen. PONT ontwikkelt kennis, organisatiecultuur en infrastructuur om een ontwerpende aanpak effectief toe te passen in publieke organisaties.
Een ontwerpende aanpak voor maatschappelijke opgaven
Onze samenleving heeft het lastig – polarisatie, wantrouwen in de overheid en complexe opgaven zoals woningnood en zorgtekort. Opgaven die niet kunnen worden opgelost door één partij met een lineair stappenplan. Hierdoor komen veel dossiers vast te zitten. Een ontwerpende aanpak kan lucht bieden. Door verschillende perspectieven te betrekken, de kracht van verbeelding in te zetten en te testen wat in de praktijk werkt, helpt deze aanpak om systemen open te breken. Zo verken je nieuwe richtingen, verruim je de blik en verander je grote opgaven stap voor stap.
Samenwerking tussen overheid en ontwerp
Steeds meer ontwerpers werken binnen of samen met overheidsorganisaties aan maatschappelijke opgaven. Deze ‘publieke ontwerppraktijken’ leveren al mooie resultaten op. De samenwerking is echter ook uitdagend. Een ontwerpende aanpak is experimenterend en stelt de mens, de leefwereld en de opgave centraal. Terwijl de overheid is ingericht op doelmatigheid en efficiëntie. Deze kenmerken kunnen elkaar mooi aanvullen, maar hiervoor moet de samenwerking in een publieke ontwerppraktijk goed worden ingericht.
Programma De Publieke Ontwerppraktijk (PONT)
Om de samenwerking tussen de overheid en de ontwerpsector te versterken, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het programma De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) geïnitieerd. PONT ontwikkelt de kennis, organisatiecultuur en infrastructuur om een ontwerpende aanpak effectief toe te passen binnen publieke organisaties.
Wil jij ook met nog meer resultaat werken aan maatschappelijke opgaven? Doe mee met PONT. Bekijk onze praktijkinzichten, kennis, tools, evenementen en leeraanbod.