Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Archief DDW24

Cross-Pollination

Ontwerpen met en door Sociale Wetenschappen

Cross-Pollination Collaborations

Deze workshop verdiept zich in de kruising tussen Social Design en Social Sciences, en bevordert samenwerking om complexe sociale uitdagingen aan te gaan. Deelnemers werken mee aan onderzoeksgedreven interventies die de proactieve aard van design combineren met de geaarde aanpak van social sciences.

Design is te belangrijk geworden om aan ontwerpers over te laten

Naarmate de definitie van design zich verruimt en elk onderdeel van ons leven raakt, wordt het ‘te belangrijk om aan designers over te laten’ (Brown, 2009).

De problemen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, in combinatie met de snelle technologische vooruitgang, dwingen ontwerpers ertoe onze benadering van het vormgeven van de samenleving te herzien – niet als geïsoleerde transacties, maar als transformatieve relaties. Dit vraagt om sociale wetenschappers bij het gesprek te betrekken. Door de tegenstrijdige aard van de disciplines, ontstaan er echter zekere uitdagingen; hier spelen wij een rol.

Door de handen ineen te slaan, hopen we duurzame partnerschappen te cultiveren en een voortdurende dialoog aan te moedigen die disciplinaire grenzen overstijgt. In een omgeving die gedeeld leren stimuleert, inspireren we deelnemers om nieuw onderzoek en ontwerp te verkennen. Hopelijk leidende tot innovatieve oplossingen voor complexe sociale kwesties, en een vergrote impact van beide disciplines. Door deze gezamenlijke inspanning stellen we ons een toekomst voor waarin Social design en - sciences samen interventies creëren die effectief, duurzaam en impactvol zijn.

Samenwerking is noodzakelijk

Social Design (SD) negeert vaak de rijkdom aan kennis die is verzameld in de sociale wetenschappen (SS) en vertrouwt op oppervlakkig onderzoek. Omgekeerd beïnvloedt SS de sociale wereld voornamelijk via betogen.

SD-projecten functioneren vaak als op zichzelf staande initiatieven, losstaand van ander werk. SS bouwt daarentegen voort op eerder onderzoek en creëert een rijke, maar ontoegankelijke, hoeveelheid kennis die vooral nuttig is voor experts. SD ontbreekt grondig contextueel onderzoek en gegronde theorie, terwijl SS moeite heeft om tastbare oplossingen te formuleren. Hoewel deze disciplines elkaar kunnen aanvullen, zijn pogingen om ze te combineren beperkt vanwege hun fundamenteel verschillende benaderingen.

De workshop is bedoeld om begrip, respect en samenwerking tussen SD en SS te bevorderen, en om te helpen elkaars beperkingen te overwinnen. Door SS-methodologieën te integreren en ontwerp te baseren op een robuust begrip van sociale structuren, kan SD werk produceren dat blijft bestaan en waarop toekomstige ontwerpers kunnen voortbouwen. SS kan profiteren van het vermogen van SD om speculatief onderzoek en tastbare oplossingen te ontwikkelen.

Laten we ons samen ongemakkelijk voelen

De workshop is gestructureerd als een interactieve en praktijkgerichte ervaring die uit verschillende componenten bestaat. Het begint met een intro sessie waar deelnemers de kernprincipes van zowel SD als SS leren, waarmee de basis wordt gelegd voor effectieve samenwerking. Hierna moedigt een speeddating-oefening deelnemers aan om duo’s te maken – een uit de SD- en een uit de SS gemeenschap – om interventies te bedenken en bespreken op basis van het onderzoek van de sociale wetenschapper. Het ideatie proces omvat iteratieve cycli van reflecties, inclusief proces facilitatie kaarten die de discussies en brainstormsessies begeleiden. Het uiteindelijke doel is om tastbare interventies te produceren die gebaseerd zijn op robuust onderzoek.

Het ideale publiek bestaat uit sociale wetenschappers, ontwerpers en onderzoekers. Deelname vanuit beide disciplines is cruciaal voor het bevorderen van een levendige sfeer voor samenwerking, met de nadruk op individuen die geïnvesteerd zijn in het begrijpen en verbeteren van sociale structuren door middel van innovatie en ontwerp. Vul het formulier in om bij elke sessie een soepele samenwerking te creëren, en doe mee aan dit spannende experiment!

Over Clownfish & Anemone

Cf&A, opgericht door Zeynep Uğur en İmre İşmen, combineert expertise in design en social sciences om sociale uitdagingen aan te pakken. Zeynep is een transitie designer gericht op systeemdenken en value sensitivity, en Imre is een onderzoeker met een achtergrond in antropologie en politiek. Door Zeynep’s ontwerpaanpak met Imre’s kennis van sociale structuren te combineren, streeft Cf&A innovatieve, inclusieve en impactvolle oplossingen te creëren die transformatieve verandering bevorderen.

Cross-Pollination Process

Cross-Pollination Collaborations in Pairs

Pollens to Facilitate Collaboration

Centre area, De Huiskamer voor Vluchtelingen Eindhoven, Lichtstraat 376
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig