Een circulair ambachtscentrum is een locatie of netwerk waarin partijen samenwerken aan hergebruik van huishoudelijke afval. Beleef de mini-versie met sampels van uitgangsmateriaal, laat je inspireren door voorbeelden en win met je ontwerp. Alles in de stand is gemaakt van hergebruikte materialen.
Netwerk Circulaire Ambachtscentra, wat doen we?
De beweging om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van circulaire ambachtscentra is volop in gang gezet. Een circulair ambachtscentrum is een locatie of een netwerk waarbij partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en het realiseren van hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. Daarbij worden de functies van een milieustraat, kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, onderwijs en sociaal domein gecombineerd. Inmiddels zijn het er al 71 in Nederland. Sommige gemeenten of partijen zijn nog startend, anderen zijn al in een vergevorderd stadium. Het designproces is overal verschillend.
Inspiratie
We laten in de stand zien dat hergebruikt materiaal er ook esthetisch goed uit ziet. Alles in de stand is gemaakt van hergebruikt materiaal en zal na DDW ook weer gebruikt worden. Er zijn voorbeelden te zien vanuit onder andere de circulaire ambachtscentra Opwaarts en Haarlemse Waardemakers, maar ook van diverse andere designers. De prachtige stoelen in het workshopdeel zijn geüpcycled door leerlingen, die zo in het reguliere onderwijs de basisvaardigheden van reparatie en upcyclen leren.
We hopen dat na een bezoek mensen na gaan denken of en op welke manier ze hun spullen willen afdanken en bij nieuwkoop hergebruikte, gerepareerde of upcycled producten gaan aanschaffen. We willen ook dat ontwerpers geïnspireerd raken door het zien van voorbeelden van circulair ontwerp en zich realiseren dat circulair ontwerp zowel elegant als functioneel kan zijn.
Wat zoeken we bij DDW?
Wat ons als Netwerk Circulaire Ambachtscentra bindt is dat we miljarden kg materiaal inzamelen van huishoudens en op zoek zijn hoe en met wie we hier een waardevolle bestemming aan kunnen geven. We komen daarvoor graag in contact met ontwerpers, studenten en ondernemers. Ons netwerk kan een springplank zijn voor ontwerpers die met secundaire grondstoffen willen ontwerpen, maken en bouwen.
We bieden dit soort materialen tijdens DDW ter beschikking. In een workshopachtige ruimte kan geëxperimenteerd worden met het materiaal en kunnen ideeën op papier worden uitgewerkt. Met de designs kan men meedingen in onze prijsvraag. De prijsuitreiking is op zondag 27 oktober.