Kerstdecoratie is een essentiële culturele verwachting geworden. Wetten rond koolstofemissies, lichtvervuiling en materiaalverspilling leggen beperkingen op aan de industrie en portretteren een wereld waarin duurzaamheid gelijk staat aan reductie, in plaats van aan innovatieve materialiteit.
Symbiotisch Ontwerp
Als reactie op de dringende behoefte aan een vermindering van koolstofemissies, zoals uiteengezet in het aanstaande Klimaatakkoord van Parijs, stelt dit project een nieuwe ontwerpaanpak voor die zowel milieuoverwegingen als culturele banden aanpakt. Het ontwerpvoorstel, getiteld "Natural Splendour", is gericht op het opnieuw uitvinden van kerstversiering door traditionele gloeilampen en lichtgevende diodes (LED) te vervangen door natuurlijke, bioluminescerende materialen.
De voorgestelde uitkomst probeert de feestelijke charme die we associëren met de kersttijd te behouden, terwijl we lichtvervuiling, koolstofemissies en energierekeningen in steden aanzienlijk verminderen. Het project toont het potentieel van het gebruik van levende materialen in stedelijk ontwerp, en biedt een meer regeneratieve aanpak om de huidige reductie-uitdagingen aan te pakken, zonder beperkingen op te leggen aan de huidige culturele verwachtingen.
Met behulp van een zelfontwikkelde ODMD methodologie duikt de studie in het potentieel van bioluminescente verlichtingsoplossingen, door middel van casestudies van drie levende organismen: de mariene bacterie Vibrio fischeri; Saccharomyces cerevisiae Franse saisongist met extrachromosomaal desoxyribonucleïnezuur (DNA) dat groen fluorescerend eiwit (GFP) bevat; en de schimmels Panellus stipticus. Door middel van verkenning en een 'Do it Yourself' (DiY) experimentele aanpak wordt een tastbaar prototype ontwikkeld, dat geo-mimetrische ontwerpprincipes belichaamt om de lichtverdeling te maximaliseren. Het ontwerpproces omvat verschillende fasen van het begrijpen van de organismen; het verkennen van hun optimale leefomstandigheden; het vaststellen van een protocol voor materiaalonderhoud; en het creëren van een functioneel, symbiotisch ontwerp.
DDW '24
De ontwerpster zal haar onderzoekspaper presenteren, waarin ze de vastgestelde kweekparameters en modellen beschrijft. Ook biedt ze een interactieve ervaring aan waarbij u het bioluminescente licht van de genoemde organismen kunt zien en ervaren.
Over IloLie
Ilo is geboren en getogen op het Oostenrijkse platteland en heeft haar ontwerpopleiding behaald aan de IE School of Architecture and Design, Madrid, Spanje en Parsons School of Design, New York City, VS. Ze heeft gewerkt op het gebied van praktische fysieke projecten; evenals conceptualisering en digitale fabricage voor projecten (Europa & de VS bereiken)