Tijdens Dutch Design Week plaatsen drie masterstudenten van Design Academy Eindhoven hun werk in de bestaande tentoonstelling Soils. Meer over de werken en kunstenaars:
Portal to Jaguarity - Natali Aguirre Montaña
Portal to Jaguarity neemt je mee op een reis van reflectie over ons verlangen om verre landen te verkennen en te veroveren. Geïnspireerd door Chiribiquete, het grootste natuurpark in het Colombiaanse Amazonegebied, brengt dit kunstwerk een ode aan het eeuwenoude idee van 'Jaguarity'. Dit concept werd meer dan 10.000 jaar geleden door de bewoners van de regio vereerd. Met meer dan 75.000 pictogrammen vol sjamanistische kunst, deelden ze hun diepe kennis van de jaguar en het land, en vierden ze de balans tussen mens en natuur. Natali Aguirre Montaña vertaalde dit naar een indrukwekkend wandtapijt, dat olieverfschilderingen en tufttechnieken combineert, fungeert als een portaal naar aardse en spirituele werelden, toegankelijk via je eigen verbeelding.
Natali Aguirre Montaña is een Colombiaanse architect en kunstenaar, gevestigd in Rotterdam. In haar werk duikt ze in Latijns-Amerikaanse cultuur en legt ze de nadruk op intersectionaliteit, voorouderlijke kennis en matriarchaat. Door dieper in te gaan op culturele wortels, stimuleert ze gesprekken over inheemse wijsheid, collectief geheugen en identiteit.
The Feed Factor - Mira Ying
We halen ons voedsel uit de aarde, maar met onze onverzadigbare honger brengen we diezelfde aarde ook weer uit balans. Mengvoeders (droge diervoeders die uit diverse ingrediënten zijn samengesteld) in de veehouderij spelen een grote rol in de explosieve groei van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog, maar dragen ook bij aan de huidige problemen met bodemverzuring. Ontwerper Mira Ying onderzoekt hoe dit alles met elkaar samenhangt: de voeders, naoorlogse landbouwbeleid, betonfabrieken, en zelfs de kunstmatige voeding die mensen consumeren. Al deze ontwikkelingen zijn gebaseerd op een achterhaald idee van vooruitgang en overproductie.
Mira Ying is een veelzijdige ontwerper, schrijver en uitgever. Haar werk draait om de verbinding tussen kennis, beeldvorming en zorg voor de wereld om ons heen. Ze werkt met het internationale visuele cultuurcollectief The Type en studeert momenteel Information Design aan de Design Academy Eindhoven.
Urban Trophies - Pia Gräwe
Onder de stoep van Eindhoven speelt zich een fascinerend samenspel af tussen stadsontwikkeling en de natuur. In haar project 'Urban Trophies' verkent Pia Gräwe die relatie door te kijken naar het zand waarop de stad is gebouwd. Voordat er gebouwd kan worden, worden wortels en ander biologisch materiaal uit het zand gehaald, maar vaak worden de natuurlijke bindingselementen van de grond over het hoofd gezien. Dit zijn de 'stedelijke trofeeën': sterke planten die zich perfect aanpassen aan het stadsleven, maar als een bedreiging kunnen worden gezien als ze buiten menselijke controle om groeien.
Pia Gräwe, een in Dortmund geboren kunstenaar en ontwerper, woont en werkt nu in Eindhoven. Ze onderzoekt de relatie tussen stad en natuur, waarbij ze geopolitieke thema’s door een emotionele bril bekijkt. Pia volgt momenteel een master Contextual Design aan de Design Academy Eindhoven.