Variable Seams en Balena Science presenteren een prijswinnende samenwerking op DDW 2024, met een volledig composteerbare 3D-geprinte outfit. Gemaakt met Balena's baanbrekende BioCir®flex3D, het brengt mode innovatie samen met duurzaamheid, klaar om gedemonteerd terug te worden gegeven aan de natuur.
Duurzame Innovatie
In het hart van deze samenwerking ligt een gedeelde visie om de mode-industrie te revolutioneren door de ecologische impact aan te pakken. Balena Science heeft, in samenwerking met Variable Seams, een volledig composteerbare 3D-geprinte outfit ontwikkeld die de principes van Design for Disassembly belichaamt. Dit baanbrekende project, dat de FashionTech-categorie won bij de 2024 3D Pioneers Challenge en de prestigieuze Red Dot Design Concept Award 2024 ontving, bestaat uit een broek en een crop top gemaakt van 686 afzonderlijk geprinte stukken. Deze kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en ofwel gerepareerd om de levensduur van de kleding te verlengen, of volledig gecomposteerd, zodat ze als biomassa terugkeren naar de aarde. Deze benadering verlegt niet alleen de grenzen van 3D printen in de mode, maar biedt ook een tastbare oplossing voor de duurzaamheidsuitdagingen van de industrie.
Revolutie in Materiaal
Balena's BioCir®flex3D-materiaal staat aan de top van duurzame textielinnovatie. Dit biogebaseerde, composteerbare filament voldoet aan strenge wereldwijde normen, wat garandeert dat het materiaal efficiënt afbreekt in industriële composteerinstallaties zonder schadelijke resten achter te laten. De flexibiliteit en duurzaamheid van dit materiaal maken het ideaal voor mode, en bieden een levensvatbaar alternatief voor traditionele, fossiele brandstoffen gebaseerde textielen zoals polyester en nylon. Met de zachte, latexachtige aanvoeling van de 3D-geprinte broek uit deze samenwerking is het niet alleen een statement in ontwerp, maar ook in comfort en draagbaarheid, wat bewijst dat duurzaamheid en stijl hand in hand kunnen gaan.
Toekomst in de Maak
Het creëren van dit kledingstuk was een zorgvuldig proces, waarin technologie en vakmanschap samenkwamen. Het kledingstuk werd geprint met de toegankelijke Artillery Sidewinder x2 3D-printer, wat meer dan 79 uur printen en 45 uur handmatig in elkaar weven vereiste. Deze toewijding aan detail weerspiegelt een streven naar kwaliteit en duurzaamheid, waarbij elk stuk niet alleen functioneel is, maar ook met zorg is vervaardigd. Door modulaire ontwerpbeginselen te integreren, promoot het project een nieuwe benadering van mode — een die aanpasbaar, repareerbaar en uiteindelijk duurzaam is. Deze samenwerking is meer dan een mode ontwerp; het is een visie voor de toekomst van circulaire mode, waar kleding niet alleen voor vandaag wordt ontworpen, maar ook met een met oog voor een verantwoorde eindelevensbestemming.