Elke vorm van productie creëert afval. Bij het porselein gieten ontstaan snijresten, van het schoonsnijden van de randen in de mal. Als vervolg op mijn onderzoek naar het hergebruik hiervan, heb ik een nieuwe servies ontworpen, gemaakt van 100% gerecycled porselein.
Workshop restjes
Het servies is gemaakt van alle snijresten van de workshops die ik geef in mijn atelier. Tijdens de workshops mogen de deelnemers met verschillende kleuren gietklei hun eigen objecten maken en de snijresten die daarbij ontstaan gaan op één grote hoop. Doordat er allerlei kleuren door elkaar gaan, ontstaat er bij het mixen altijd een grijze slip. De teint kan variëren van groenig tot bruingrijs omdat elke batch altijd een andere samenstelling heeft.
Inspiratie
Gerecyclede klei is moeilijker te gebruiken dan verse gietklei, omdat de chemische samenstelling nooit meer precies hetzelfde wordt. Zodoende ben ik gaan experimenteren met nieuwe technieken om het materiaal toch te kunnen gebruiken, zonder het te moeten mengen met verse klei. Door de dikke klei slip met de hand in de mal te smeren, ontstaan prachtige patronen en texturen zowel aan de binnenkant als de buitenkant.
De techniek die ik heb ontwikkeld voor deze collectie zijn geïnspireerd op stucwerk. Vandaar de naam STUCCO. Het heeft geleid tot het meest tactiele werk dat ik ooit heb gemaakt, helemaal van gerecycled materiaal.
Live demonstraties @DDW
Tijdens deze DDW zal ik live demonstraties geven. Zo kun je zien hoe de materialen en technieken werken die tot deze collectie hebben geleid. Je kunt me vinden in de Schellens Fabriek, Bleekweg 1.