Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Inkijkjes in the Energietransitie

Wat ligt er onder deze putdeksel? En op het dak? Is dit gebouw eigenlijk duurzaam?

Inkijkje in de warmte-koude-opslag — © Michiel Landeweerd

Het valt niet meteen op, maar de toekomst van energie is eigenlijk al begonnen. Overal in Nederland zijn gebouwen te vinden die geen aardgas gebruiken, maar hun energie op een innovatieve manier krijgen. De ‘Inkijkjes in de Energietransitie' maken deze nieuwe systemen zichtbaar op straat.

Verborgen techniek

De energietransitie is op volle gang. Zo ook in de wijk Buiksloterham, in Amsterdam-Noord. Bijna elk energie-voorbeeld is daar aanwezig. Maar de installaties voor opwekking en opslag van energie zijn vaak verborgen, en staan op het dak of in de kelder, achter slot en grendel. Als voorbijganger zie je er nu weinig van.

Inkijkjes in de Energietransitie

Inkijkjes in de Energietransitie brengen daar verandering in. Kleurige kunstwerken op straat nemen je mee achter de schermen. Zo brengt een animatie in een kijkbuis je onder een putdeksel, en vlieg je mee de 180 meter diepe put van een warmte-koude-opslag in. In deze put wordt duurzame warmte opgeslagen voor dertien nabije gebouwen! In een minuut leer je hoe een warmte-koude-opslag (WKO) werkt, en wat je er mee kunt.

De opvallende rode en blauwe buizen bevatten animaties, illustraties en schilderingen. Ze maken de transitie tastbaar, en nodigen uit om over energiesystemen in gesprek te gaan. Ook omwonenden uit de buurten waar bewoners zelf nog aan de slag moeten, worden uitgenodigd om te komen kijken.

Tijdelijk ook in Eindhoven

In Amsterdam-Noord staan de Inkijkjes nu op acht locaties. Samen vormen ze een wandeling door de buurt, en zijn te bezoeken tot en met november 2025.

Tijdens de Dutch Design Week brengen we de Inkijkjes naar Eindhoven. Op het Ketelhuisplein leer je over alles over stadswarmtenetten, zonnepanelen, houtbouw, WKO’s, zonneboilers en combinaties van deze systemen.

Kom je ook een kijkje nemen?

Play video

Over Bits of Space, Waag Futurelab

Ontwerpbureau Bits of Space geeft vorm aan de relaties en interacties tussen mens, plek en technologie. Samen met ambtenaren, architecten en ontwikkelaars creëren we een betere gebouwde omgeving. Met onderzoek en ontwerp betrekken we mensen op een zinvolle manier bij de plekken waar ze werken, wonen en recreëren.

Inkijkje in zonnepanelen met buurtbatterij — © Michiel Landeweerd

Inkijkje in een doe-het-zelf oplossingen — © Michiel Landeweerd

Inkijkje in een hybride WKO — © Bits of Space

Partners