Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

MAI

Interactieve installatie

MAI is een interactieve installatie die het waterverbruik van AI in Microsofts datacenters belicht. Het toont de milieukosten van AI door gebruikers te laten zien dat elke AI-respons 3 liter drinkwater verbruikt, en moedigt aan tot heroverweging van onze digitale voetafdruk.

Hoe is mijn onderzoek begonnen?

Als autonoom kunstenaar en grafisch ontwerper ben ik geïnteresseerd in het benadrukken van onderwerpen die niet veel besproken worden. Onderwerpen die mensen aanzetten om hun gedrag te heroverwegen en die onder de radar zijn gebleven. Een van de nieuwste ontwikkelingen is van het bedrijf SoulMachines, dat de meest nauwkeurige versie van een digitale mens creëert. Ze bootsen het menselijke zenuwstelsel en de hersenen na, met als doel authentieke menselijke reacties te creëren. Dit inspireerde me om het proces van het humaniseren van AI kritisch te onderzoeken en de kosten voor de planeet te onderzoeken. Ik heb een digitale versie van mezelf ontworpen, gekoppeld aan de kennis van de nieuwste ChatGPT en geprogrammeerd om een normaal menselijk gesprek te kunnen voeren. Deze AI-gedreven persona is niet alleen geprogrammeerd om vragen te beantwoorden, maar ook om gebruikers te informeren over het drinkwaterverbruik in datacenters door relevante feiten te presenteren. Tegelijkertijd visualiseert de installatie het water dat voor elke respons wordt gebruikt door het in een container te gieten.

Wat is het verbruik?

Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat ChatGPT ongeveer 500 ml water verbruikt voor elke 5 tot 50 beantwoorde vragen. Voor het genereren van afbeeldingen is het energieverbruik aanzienlijk hoger, waarbij tekstgeneratie 0,042 kWh gebruikt en afbeeldingsgeneratie 1,35 kWh vereist — een 32-voudige toename. Dit vertaalt zich naar ongeveer 3,2 liter water voor het genereren van een enkele afbeelding, op basis van een proportionele berekening.

Over Maraya Ivanova

Ik ben onlangs afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Grafisch Ontwerp, met een focus op Autonome Praktijk. De openheid van de Academie heeft mijn liefde voor interactiviteit, coderen en visualisatie door ervaring aangewakkerd. In tegenstelling tot een "typische" grafisch ontwerper wil ik aanzetten tot nadenken en gedrag beïnvloeden door vaak over het hoofd geziene onderwerpen te belichten. Ik combineer creatieve codering met tastbaarheid en heb een passie voor boekontwerp en typograf

Presentation during graduation show at WDKA

Visual of how the persona functions

Presentation during graduation show at WDKA

Progress of the development of the digital persona