Zoeken

Sluit zoeken
Driven by Purpose

Baarmoedergeheimen

Een vruchtbaar dialoog over klachten en ongemakken

Sketch Uterus Pop-up Museum — © Anna Musch

Dit project is een samenwerking met illustrator en social designer Rosanne Martens. We hebben een pop-up museumzaal ontworpen waar het verhaal van de baarmoeder in volle glorie verteld wordt. Om het dialoog aan te wakkeren vragen we de bezoeker emoties en verhalen rond dit thema met ons te delen.

Ongekende gevolgen

Wat kan het betekenen als je je hele leven een baarmoeder met je meedraagt? Welke klachten, ongemakken en pijn kan het veroorzaken? De cijfers van het aantal mensen dat lijdt onder het hebben van een baarmoeder zijn niet mals, waarom wordt er dan zo weinig over gesproken?

Voor het project Baarmoedergeheimen creëerde Anna Musch een installatie die hier op Dutch Design Week haar lancering kent. Een pop-up museumzaal waar het verhaal van de baarmoeder in volle glorie verteld wordt. Ze mag dan klein van stuk zijn, de invloeden en effecten van dit orgaan zijn ongekend.

Om te helpen het taboe rond dit onderwerp te doorbreken heeft Anna Musch ervoor gekozen een hoog exposuregehalte toe te passen in haar ontwerpen. Dat zit hem in haar overmatige gebruik van de kleur rood, maar ook in het baarmoederpak wat zij heeft gemaakt en wat je buiten op straat tegen kan komen om zo het gesprek naar het publieke domein te brengen.

Om een vruchtbaar dialoog aan te wakkeren en meer openheid te creëren heeft de installatie ook een interactieve zijde waar mensen hun emoties, verhalen en wensen achter kunnen laten. Het is belangrijk met elkaar te delen om zo meer bewustzijn en begrip te creëren.

Over Anna Musch

Binnen mijn studio gebruik ik verbeeldingskracht en participatie om maatschappelijke verhalen zichtbaar te maken. Ik bevraag bestaande structuren en verhalen en vanuit daar creëer ik een nieuwe visuele wereld. Ik combineer grafisch, ruimtelijk en kostuumontwerp om een gelaagd geheel te creëren.

Baarmoedergeheimen research — © Evy Hachmang

Baarmoedergeheimen research — © Evy Hachmang