Zoeken

Sluit zoeken
Incubators... What is new in 2024?

EcoLume

Duurzaam en minimalistisch 3D-geprint flat-pack ontwerp voor efficiënte verzending

EcoLume Design — © Aniek Goossens

Dit project pakt de verpakkingsefficiëntieproblemen van Signify aan door gebruik te maken van innovatief 3D-printen en duurzaamheid in een flat-pack lampenkap, ontworpen voor e-commerce. Het vermindert het verzendvolume en maakt gebruik van duurzame materialen.

~In samenwerking met Koen van Os

Overzicht van het project

Dit afstudeerproject introduceert innovatieve benaderingen van 3D-printen en duurzaamheid door de ontwikkeling van een flat-pack lampenkap, geoptimaliseerd voor e-commerce. Het ontwerp vermindert het verzendvolume door 3D-printtechnologie te gebruiken, waarmee praktische uitdagingen worden aangepakt en milieuvriendelijkheid wordt benadrukt. Om de verpakkingsefficiëntie te verbeteren, zijn er prototypetechnieken toegepast die tot verrassende resultaten hebben geleid, samen met onderzoek naar duurzame materialen en productiemethoden, zoals gerecycleerde of biologisch afbreekbare filamenten voor 3D-printen. Afhankelijk van het materiaal is ook de 3D-printkwaliteit onderzocht voor een esthetisch aantrekkelijk ontwerp. Door deze materialen te onderzoeken en mogelijk in het ontwerp op te nemen, toont het project een sterke toewijding aan duurzaamheid en innovatie. Deze aanpak benadrukt de bedoeling om een product te ontwikkelen dat niet alleen functioneel en esthetisch aantrekkelijk is, maar ook rekening houdt met de milieu-impact.

Transport & User Experience

Een transportatietest werd uitgevoerd met het uiteindelijke concept om het ontwerp te valideren. Hierbij werd bevestigd dat de prototypes compatibel waren met standaard brievenbussen, wat een belangrijk voordeel is voor het verzendproces. Deze test maakte deel uit van een bredere gebruikerstudie die de ervaringen, verwachtingen en percepties van de deelnemers over de mogelijke aankoop beoordeelde. Identieke prototypes werden naar de huizen van de deelnemers gestuurd om niet alleen de compatibiliteit met brievenbussen te evalueren, maar ook de algehele ervaring van de thuisbezorging. De bevindingen benadrukten drie belangrijke punten: (1) gebruikers waardeerden het gemak van levering zonder thuis te hoeven zijn, (2) zij waardeerden de duurzaamheid van brievenbusbezorging boven traditionele pakketbezorging, en (3) er was behoefte aan meer transparantie in het productieproces. Daarnaast lijken verbeteringen in de verpakking nodig om het flat-pack ontwerp beter te koppelen aan de milieuvoordelen.

Over Aniek Goossens

Ik ben een technologie-georiënteerde ontwerper binnen productontwikkeling. Mijn specialisatie draait om het combineren van creativiteit en innovatie, waarbij ik gefascineerd ben door het ontwerpproces en hoe innovatieve technologieën, zoals 3D-printen, dit kunnen verbeteren voor creatieve uitkomsten

EcoLume 3D printing — © Aniek Goossens

EcoLume Unpacking — © Aniek Goossens