Deze speciale audiorecorder biedt een kijkje in een toekomst waarin alles wat je hoort, opnieuw kan worden beluisterd en opgeslagen. Wat voor impact zou dit kunnen hebben op ons herinneringsvermogen? En hoe vinden we de balans tussen de mogelijke voordelen en zorgen over privacy en surveillance?
De Vergankelijkheid van Geluid
Er zijn momenten in ons leven die we willen vastleggen. Visueel doen we dit met foto's en video's. Maar het vastleggen van geluid vormt een unieke uitdaging; het is van nature vergankelijk. Geluidsgebeurtenissen vinden in een oogwenk plaats en zijn verdwenen voordat we ze kunnen opnemen. Dit maakt het lastig om de geluiden te verzamelen die onze dagelijkse ervaringen verrijken. Dit vraagt om de creatie van een nieuw soort opnameapparaat, Ć©Ć©n die met behulp van technologie het probleem van vergankelijkheid kan oplossen. Hoe zou zoān apparaat eruitzien? Hoe werkt het? Wat voor impact heeft het op ons vermogen om te herinneren, maar ook om te vergeten? En welke sociaal-ethische implicaties brengt het met zich mee?
Een Auditieve Tijdmachine
De transient recorder is een speciaal type audiorecorder die is ontworpen om deze vragen te beantwoorden. Het is een apparaat dat in staat is om geluiden achteraf vast te leggen ā oftewel, het opnemen van geluiden die al hebben plaatsgevonden. Het fungeert als een auditieve tijdmachine, waarmee gebruikers opnames kunnen terughalen van elk geluid dat ze in hun directe omgeving hebben waargenomen. Dit wordt bereikt door middel van een methode die ubiquitous recording heet: het continu en ononderbroken vastleggen van audiodata. Via een voortdurend veranderende interface wordt deze continue audiostroom gevisualiseerd, en kunnen fragmenten worden teruggehaald en opgeslagen, alsof je een fotoalbum met geluiden samenstelt.
Ethiek, Geheugen en de Toekomst van Ubiquitous Recording
De transient recorder is zowel een visionair technologisch artefact als een speculatief object, dat de discussie opent over de sociaal-ethische implicaties van ubiquitous recording. Het biedt een kijkje in een toekomst waarin digitale apparaten alles wat we zien en horen kunnen vastleggen, zonder dat we handmatig hoeven in te grijpen. Verontrustend genoeg bestaan veel van deze technologieƫn al en worden ze toegepast in een breed scala aan consumentenelektronica. Daarom is het van cruciaal belang dat we onze relatie tot deze technologieƫn opnieuw onder de loep nemen; hoe vinden we een balans tussen de voordelen van ubiquitous recording en zorgen over persoonlijke privacy en surveillance? En hoe behouden we een gezonde balans tussen terugblikken op het verleden en leven in het nu? Het beantwoorden van deze vragen helpt ons op weg naar een gebalanceerde en bewuste digitale toekomst.
Over Teun Schutten
Recent afgestudeerd van de MSc Industrial Design aan de TU/e.