Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Femicide; de meest voorspelbare moord

Een plaats delict die het verhaal over femicide in Nederland vertelt.

‘Femicide; de meest voorspelbare moord’ — © Rachelle Jeuring

Headlines waarin het woord 'drama' staat, ministeries die vingers wijzen, politie die amper actie onderneemt en hulpverlening die vrouwen moeten opvangen om veiligheid te garanderen. Femicide is ook in Nederland een maatschappelijk probleem. Deze installatie confronteert je met de harde waarheid.

Her- en erkenning

Nederland ondertekende het Verdrag van Istanbul en is daardoor verplicht om geweld tegen vrouwen te voorkomen en bestrijden. Verandering is dus een vereiste geworden. Maar ondertussen kelderen de cijfers niet. Het taboe moet er daarom af en femicide moet meer aandacht krijgen.

Er is in Nederland veel discussie rondom de term femicide. In de berichtgeving wordt vaak gesproken met neutrale termen die afdoen aan het begrip van deze moorden. Femicide is de internationale term voor fataal gender gerelateerd geweld richting vrouwen.

Niet alle vrouwenmoord is femicide. Onder femicide valt (ex-) partnermoord, seksuele moorden en bijvoorbeeld eerwraak. De daad wordt gepleegd vanuit minachting, superioriteitsgevoelens, controle of macht over de vrouw. Vrouwenhaat, seksisme of verkeerde opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid liggen vaak ten grondslag.

Het is noodzakelijk dat femicide, gepaard met een duidelijke definitie, ook in Nederland een begrip wordt en we het ook daadwerkelijk gaan benoemen. Zo kunnen we het probleem gaan her- en erkennen. Dit is een belangrijke eerste stap in het verlagen van de cijfers.

Over de installatie

‘Femicide; de meest voorspelbare moord’ is een plaats delict die het verhaal over femicide in Nederland vertelt. Hierin wordt femicide als officiĂ«le term geĂŻntroduceerd en wordt men geconfronteerd met het gevolg van femicide. Daar omheen wordt de term geladen door schokkende cijfers, informatie en audio fragmenten. Het doel is om het bewustzijn te creĂ«ren dat femicide een maatschappelijk probleem is in Nederland en duidelijkheid te scheppen over de betekenis van de term.

Hulp

Heb je hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000. (gratis en kan anoniem)

Over Rachelle Jeuring

Rachelle (2003) studeerde in 2024 af als grafisch ontwerper aan ArtEZ University of the Arts in Zwolle. Hier won ze de Scriptieprijs met haar scriptie “De meest voorspelbare moord” wat ingaat op hoe grafisch ontwerp kan bijdragen aan het verlagen van de femicide cijfers. Daarnaast ontwierp ze de installatie “Femicide; de meest voorspelbare moord” die te zien zal zijn op Dutch Design Week. Haar passie, activistische en onderzoekende houding zet ze graag in om onderwerpen bespreekbaar te maken.

Rachelle Jeuring

Rachelle Jeuring

Rachelle Jeuring

Rachelle Jeuring