Zoeken

Sluit zoeken
Onderhuids

Onderhuids

Onderhuids is een bijzonder aangrijpende expositie waar kunst, geschiedenis, zorg en het verpleegkundige werk op een bijzondere wijze samenkomen.

Onderuit, interactie spel — © Nieke Koek and Teun Creates

Het project 'Onderhuids' is onderdeel van een onderzoeksproject vanuit Fontys Mens en Gezondheid en Academy of the Art in samenwerking met het Historisch College FNI van V&VN en het Pulse Network. Onderhuids daagt deelnemers uit om het beroep van verpleegkundige te ervaren en te heroverwegen.

De kunst van het verpleegkundige werk

Wat doen verpleegkundigen eigenlijk? En zijn er in de toekomst nog wel genoeg ‘handen aan het bed’? Is zorg een oneindig bulkgoed? Het werk van verpleegkundigen is in ieder geval niet in één containerbegrip te vatten.

In Onderhuids werken kunstenaars en verpleegkundigen samen om verpleegkundig werk en zijn grenzen te verkennen én te verleggen. De kunstenaars Nieke Koek, Aart Strootman en Dana Dijkgraaf hebben drie werken gemaakt in samenwerking met verpleegkundigen Inge Smits en Jessica Berkvens (Kempenhaghe), Monique van Huijgevoort (Archipel Zorggroep) en Elise Bot (De Wever). De kunstenaars hebben de contexten waarin de verpleegkundigen werken onderzocht en vertalen hun ervaringen naar beeldend, klinkend, sculpturaal en speels werk.

De drie werken van de expositie van Onderhuids worden in en om een ambachtelijk gemaakte exacte houten kopie van een zeecontainer getoond. De container representeert de vaak onzichtbare en onophoudelijke stroom van werk en essentiële goederen die meer aandacht verdienen.

Bezoekers worden uitgedaagd na te denken over datgene wat verpleegkundige doen, over de impact van hun vaak onzichtbare werk en hoe dit werk een bijdrage levert aan onze zorg.

Onderuit

Onderuit is een interactief zorgspel

Onderuit is een interactief zorgspel waarbij jij aan schuiven mag trekken. Verpleegkundigen in de wijk krijgen dagelijks te maken met complexe vraagstukken waarbij de belangen van de cliënt worden gewogen tegen die van de mantelzorger, de wijkverpleging en ander zorgpersoneel, zoals een huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut. Verpleegkundigen worden opgeleid om de regie zoveel als mogelijk bij de cliënt te laten en eigen regie is voor de meeste mensen een groot goed. Als je op een bepaalde manier afhankelijk wordt van de beslissingen van anderen, kan dat zorgen voor frustratie of zelfs agressie.
Wie zijn belangen wegen het zwaarst en in hoeverre heeft de cliënt dan nog de regie? Wat zijn de consequenties van de beslissingen die moeten worden gemaakt?
Door het zorgspel te spelen krijg je de mogelijkheid om de route van de zorg te beïnvloeden.

Onderuit is een interactief zorgspel ontwikkeld in co-creatie met Elise Bot, wijkverpleegkundige, en uitgevoerd met Teun Creates.

Over Nieke Koek

Nieke Koek (1982) is interdisciplinair kunstenaar. Haar werken gaan over de beleving van het lichaam. Ze werkt samen met patiënten, zorgprofessionals en wetenschappers en onderzoekt middels haar werken welke rol lichaamsbeleving heeft in onze maatschappij, in de zorg en in de geschiedenis.
Partners