In het kunstwerk The Spirit Machine schrijft AI een continue stroom inspirerende spreuken, gebaseerd op het werk van Maria Montessori. Alsof Montessori ze zelf geschreven zou kunnen hebben. De installatie werd ontwikkeld voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.
AI geeft het verleden een plek in het nu.
Een jaar lang schrijft het kunstwerk nieuwe teksten om studenten en onderzoekers te inspireren. Het kunstwerk laat zien dat AI iemand uit het verleden weer een plek kan geven in de huidige tijd. Maria Montessori was één van dé inspiratoren voor het moderne onderwijs en inspireert via AI nu opnieuw. De spreuken benadrukken het belang van vrijheid, inspiratie (spirit) en eigen initiatief in het onderwijs. Breder gaan ze ook over compassie, matigheid en verbondenheid met elkaar en de natuur. Waarden die misschien wel relevanter zijn dan ooit in de wereldwijde transitie naar duurzame maatschappijen.
Het specifieke AI-systeem dat wordt gebruikt is GPT-3, dat reflecteert op nieuwsberichten over actueel onderzoek op www.ru.nl. Het systeem herkent de overkoepelende thema’s in een bericht en schrijft nieuwe reflecties in de ‘stijl’ van Montessori. Niet eerder werd GPT-3 op een dergelijke manier ingezet. Het complete kunstwerk werd in nauwe samenwerking met de AI-afdeling van de Radboud Universiteit ontwikkeld.
Veel aandacht is besteed aan de ethische kwaliteit van de uitspraken. Het kunstwerk bevat een de-biasing mechanisme dat alle spreuken gender-neutraal maakt en nooit woorden als hij of zij gebruikt. Ook worden alle teksten vóór weergave automatisch gefilterd op plagiaat en negatief sentiment. De AI schat tot slot het belang van de woorden in de spreuken in en past de kleuren en het ritme waarmee ze op het scherm verschijnen aan. Een experiment om AI-teksten op een hedendaagse, natuurlijkere manier te presenteren aan de mens.
www.ru.nl/thespiritmachine
www.jeroenvandermost.com/the-spirit-machine