Nu we een tijd van obsessieve steriliteit ingaan, stelt S.O.A.P een manier van productie van lichamelijke sculpturen die nieuwe mogelijkheden bieden voor onze badruimtes. Met organische zeep, herschikt de installatie psychologische elementen naar nieuwe arrangementen van ruimtelijke typologieën.
Architectuur van Hygiëne
Tegenwoordig is het bijna onvoorstelbaar om over baden te praten in zintuigelijke en introspectieve vorm. De overheersende sanitaire blokken die we badkamers noemen zorgen voor vervreemding in relatie tot onze eigen lichamen. Ze voeden smetvrees met het heteronormatieve begrip van het lichaam. S.O.A.P, kort voor Saponifica/on of All Paradigms, is een interactieve installatie die op het gebruik van vlees, lichaamsdelen en huid reflecteert in combinatie met zeepmateriaal als metaforen voor het herschrijven van de definitie van de ruimtenormen van het bad. De materialiteit van zeep spreekt tot de verbeelding: wanneer water in contact komt met de huid. Het brengt dat exacte moment aan het licht. Bovendien wordt door het gebruik van direct afgieten van vrouwelijke lichamen erkend dat het lichaam een ruimtelijke medeauteur wordt in het creëren van de ruimte.
De essentie van het project is de heroverweging van ruimtelijke structuren rondom huiselijke badruimtes en van hygiëne in haar algemeenheid. De installatie maakt een voorstelling van badruimtes als essentiële ruimtes waar we de dag beginnen en eindigen; waar we de transitie van badruimtes van olympische grootte naar moderne 1 m² doucheruimtes bevragen. De motivatie voor dit project kwam door badruimtes waar te nemen als noodzakelijke ruimtes; de intimiteit en kwetsbaarheid die het met zich meebrengt en de daarbij horende mogelijkheid van een ontmoeting tussen lichaam en geest. Badruimtes hebben de capaciteit een mentale ruimte te manifesteren. Dit maakt het tot een verzadigde, veelgelaagde plaats van intense psychosociale dynamiek die vaak verborgen blijft voor het publieke oog. Dat besef wordt belichaamd door de misvormde sculpturen.