Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Exploded View Materials & Methods

Zoektocht naar grootschalig klimaatvriendelijk bouwen en wonen

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The Exploded View Materials & Methods — © Nanno Simonis + Eric Melander

‘Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’, daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd.

The Exploded View Materials & Methods

Dit unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien. Het is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytel’ installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen.”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Potentie van snel hernieuwbare grondstoffen

In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen.
The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiĂ«le materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productie cirkel zo klein en efficiĂ«nt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq.

Nood aan andere modellen

Daarnaast tonen we onze zoektocht naar de toekomst van wonen. We vragen ons samen met de bezoeker af hoe we gaan wonen in de nabije toekomst. “Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen.” aldus Lucas De Man van Biobased Creation.

Play video
Play video