Meemaken hoe co-creatie in onderzoek bijdraagt aan gezondheid en welzijn? Ervaar het zelf! Want tijdens de Dutch Design Week staat de ExperiVan op het Ketelhuisplein. Bezoekers zijn welkom een kijkje te nemen en te participeren in het onderzoek.
Chronic Health – vital changes for a caring society
“Veel gezondheidsonderzoek vindt plaats via online vragenlijsten of fysiek binnen de muren van universiteiten en hogescholen of zorginstellingen. De vraag is of je als onderzoeker daarmee altijd de juiste mensen bereikt”, zegt Jan-Willem van ’t Klooster van het BMS Lab van de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences van de Universiteit Twente (UT). “Juist bij innovaties in de zorg is co-creatie met de werkelijke eindgebruikers essentieel. Met onze ExperiVan brengen we het onderzoek dichter bij de mensen om wie het gaat.”
De ExperiVan is een mobiel lab om onderzoek op locatie uit te voeren. Alle mogelijkheden van een lab zijn in de omgebouwde bestelwagen voorhanden. “De laatste tijd is Citizen Science of burgerwetenschap in opkomst in de zorg”, zegt Van ’t Klooster. “Hierbij zijn eindgebruikers in het hele proces van ontwikkeling en onderzoek betrokken. Het mobiele lab leent zich daar bij uitstek voor.”
Zo is de ExperiVan op marktpleinen en voor de deur van instellingen al ingezet om met behulp van eye-tracking websites over preventie van infectieziekten zoals corona te testen. Ook is het gebruik van de CoronaMelder-app getest bij een sociale werkplaats. Het lab leent zich verder goed voor onderzoek waarbij proefpersonen hun ervaringen in een virtuele 3D-omgeving delen. Door de mobiele inzetbaarheid levert de ExperiVan onderzoekers resultaten van een meer diverse groep mensen.