Zoeken

Sluit zoeken
It's in our Nature

(Archief) Landscape Lab

Het modelleren van natuur voor menselijke controle

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Model landscapes and components in the Lab. — © Katie Pelikan Baselj

Als er geen natuur is die we niet hebben aangeraakt, hoeveel moeten we dan ingrijpen? Landscape Lab is geïnspireerd op het mislukte modernistische idee dat natuur volledig kan worden gecreëerd, gevormd en onderhouden. Weerspiegelt het werk de complexiteit van natuurparken en natuurbehoud.

De mythe van de wildernis

Hoewel natuurparken ernaar streven een ruimte van harmonie te zijn tussen mensen en niet-mensen, kunnen pittoreske landschappen makkelijk complexere geschiedenissen afvlakken en uitwissen. In Nederland heeft een geschiedenis van landaanwinning geleid tot speculatie over de mogelijkheid om echt ‘wilde’ plekken aan te wijzen. Zelfs hier ontstaat door romantische noties van wildernis een paradox: een plek zonder mensen, ontworpen voor menselijk plezier. Landscape Lab verkent een toekomst waarin de mens volledige controle heeft over het beheer van de natuur. Het verhaal onderzoekt de creatie en herinrichting van nieuw land met aandacht voor de lokale geschiedenis en geografische omstandigheden.

Nieuwe Natuur

In de film legt een 'Expert'-personage de geschiedenis uit van drie landschappen en hoe mensen zich kunnen voorbereiden op niet-menselijke verstoring. Dit is nauw verbonden met de Nederlandse ontwikkeling van het Nieuwe Natuur-initiatief. De fictieve scenario's stellen een keten van milieu afhankelijkheden voor, beginnend bij bestaande natuurparken. Naarmate het beheer van niet-mensen steeds absurder wordt, begint parallel aan bestaande conserveringstechnieken de strijd om de controle terug te krijgen. De maakbaarheid van de natuur wordt tot nieuwe uitersten gedreven.

Play video

Screenshot from film: Landscape Lab — © Katie Pelikan Baselj

Landscape materials (Expert Use Only) — © Roel Backaert

The visitor is given a godlike perspective. — © Katie Pelikan Baselj

The Drowned Land, The Dunes, & The Island

Andere deelnemers

It's in our Nature

Vorige Volgende

Andere deelnemers

It's in our Nature