De meeste dieren hebben een reukzin, maar gebruiken ze geur op dezelfde manier als wij? Door middel van lezingen van kunstenaars en wetenschappers zullen we onderzoeken hoe onze neus ons kan helpen om te gaan met de niet-menselijke soorten om ons heen
Programma
Olifantengeuren - Frank Bloem
Wist je dat een jonge mannetjesolifant een beetje naar banaan ruikt? Frank Bloem zal vertellen over zijn 'olifantengeur' project. Artis, de dierentuin in Amsterdam, creëerde stations waar je kunt horen, voelen en ruiken als een olifant. Frank onderzocht hiervoor wat de stoffen van de geuren zijn, en hoe je die kunt vertalen naar geuren voor mensen. Uiteindelijk stelde hij de geur samen van het tochtige vrouwtje, het bronstige mannetje, en het jonge mannetje. In deze lezing zal hij meer vertellen over hoe deze dieren geuren gebruiken om te communiceren en wat ze zouden kunnen betekenen.
Ruiken fruitvliegjes? - Jelle Zandveld
Hoe vinden fruitvliegjes altijd het fruit? Hebben ze een reukvermogen? Wetenschapper en fruitvliegspecialist Jelle Zandveld gaat ons er meer over vertellen. Hij doet evolutionair onderzoek naar fruitvliegjes en neemt er ook een paar mee.
Stinken fruitvliegjes? - Jelle Zandveld
De geur van het bos - Arne Hendriks
Iedereen kent die typische geur van het bos. Is het de grond? Zijn het de bomen? Nee, het is de geur van mycelium! Arne Hendriks is kunstenaar en onderzoeker op het gebied van menselijke ecologie. Momenteel onderzoekt hij hoe te bouwen met mycelium. Hij zal meer komen vertellen over dit netwerk van verbindingen, en de specifieke geur ervan.
Geitenman - Thomas Thwaites
Thomas Thwaites onderzoekt de psychologische en sociale impact van technologie. Zijn onderzoek en maakproces zijn vaak verweven als een verhaal, verteld via live performance-lezingen, gepubliceerde boeken, bewegend beeld en tentoonstellingen. In zijn tweede boek, Goat Man, vertelt hij hoe hij een tijdje afstand nam van het mens-zijn door een geit te worden. Hij ontsnapte aan de angst van de menselijke conditie door rond te zwerven in de bergen in de Alpen, op vier poten met een prothesepens vastgebonden aan zijn borst.
Hoe voelt het om als niet-mens te leven? Wat kunnen we leren van een tijdje deel uitmaken van een andere soortgroep? En op welke manier kan nauwe moderne technologie ons helpen om een oeroude menselijke droom te vervullen? Thomas zal ons er meer over vertellen.
Soorten mimicry - Peter Roessingh
Peter Roessingh is evolutionair bioloog en sensorisch fysioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn voornaamste interesses zijn chemische communicatie en de evolutie van sensorische receptoren, in het bijzonder de rol die deze receptoren kunnen spelen in de evolutie van nieuwe soorten. Peter zal spreken over soorten die zich via geur vermommen als andere soorten. Spinnen die ruiken als motten, bloemen die ruiken als vliegen - hoe zijn soorten geëvolueerd en hebben ze geleerd om anderen na te bootsen?