Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Student Service Design Challenge 2021 Exhibition

Maak kennis met de 8 meest veelbelovende closed-loop services die zijn ontworpen door design students van over de hele wereld!

Dit project was onderdeel van DDW 2021

De Student Service Design Challenge is een jaarlijkse wereldwijde design competitie die de volgende generatie designers aanmoedigt en inspireert, geïnitieerd door Philips en mede georganiseerd door SERVICE DESIGN COLLEGE, in samenwerking met IBM en de Ellen MacArthur Foundation.

Designing backwards to move forward

De traditionele lineaire 'take, make, sell, dispose'-economie beschadigt de wereld. Dit eenrichtingspatroon van productie en consumptie, van oudsher een aandrijvingskracht van ongekende groei, heeft het natuurlijk kapitaal van onze planeet verstoord en heeft geleid tot uitputting van hulpbronnen en aantasting van het milieu. Het is tijd voor betere modellen.

Een van de modellen is 'servitization'. Servitization kan worden gedefinieerd als de transformatie van producerende organisaties van het alleen maar aanbieden van producten naar het, aanvullend, leveren van innovatieve, waardevolle diensten.

Maar er is nog één probleem dat moet worden opgelost: hoe kunnen we de cirkel echt sluiten? Door hergebruik, reparatie, remanufacturing en recycling te introduceren, kan de lineaire waardeketen circulair worden. Hiervoor is een circulaire benadering van het ontwerpen van producten in een vroeg stadium essentieel. Maar dit is niet genoeg. De focus ligt nog steeds op het product.

Acht veelbelovende, winnende serviceconcepten

Service design is een mensgerichte design discipline die op basis van onderzoek de huidige status quo in kaart brengt en oplossingen ontwerpt om deze te verbeteren. Daarbij is het essentieel om eindgebruikers bij dit 'closing the loop' proces te betrekken. Er zijn uitnodigende, waardevolle, experience-rich diensten nodig om de levensduur van producten te verlengen en hun waarde zo lang mogelijk zo hoog mogelijk te houden.

In deze tweede editie van de challenge deze studenten mee van over de hele wereld: uit India, Hong Kong, Mexico, Australië, Canada, de VS en tal van Europese landen. Meer dan 70 transdisciplinaire studententeams van 41 scholen en universiteiten beantwoordden de oproep om duurzame, closed-loop serviceconcepten te ontwerpen die gebruikers aanspreken en de introductie van circulair design in bestaande industriële processen vergemakkelijken.

Bezoek deze interactieve tentoonstelling en laat je inspireren door 8 veelbelovende en winnende serviceconcepten ontworpen door een nieuwe generatie ontwerpers!

Locatie

De tentoonstelling is te vinden in het Philips Museum, Emmasingel 31, 5611 AZ Eindhoven.

Het Philips Museum is het museum van Koninklijke Philips N.V. Gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek in het centrum van Eindhoven. Vooraf inschrijven bij het Philips Museum is niet nodig, iedereen met een DDW polsbandje mag gratis naar binnen.