Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Skôn

De producten van Skôn worden gemaakt in de werkplaats van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond. Hier werken allemaal Skôn mensen met een verhaal.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
The team: "Skônne mensen"

Wat als je de groei van mensen als opbrengst ziet voor je meubellijn, in plaats van geld? Dat is Skôn! Wij gebruiken afgedankte meubels én het vakmanschap van onze mensen om meubels te maken, ontworpen door studenten van SintLucas. En verkopen die weer voor weinig geld, dus voor iedereen bereikbaar.

Tegen verspilling, vóór hergebruik van materialen

Onze producten zijn duurzaam op meerdere manieren. Mooie grote zware eikenhouten meubels worden vaak niet verkocht in kringloopwinkels. In Helmond verdwenen onverkoopbare tafels en stoelen na een aantal weken in de verbrandingsoven. Nu worden die geschonken aan Skôn en vormen ze de basis voor de Skôn collectie.

Maar we zijn ook tegen verspilling van talenten. Dus bevragen we onze mensen op hun wensen, dromen en talenten, die we verwerken in het ontwerp, in het proces en in de producten van Skôn.

Ontwerpen gebaseerd op dromen en vakmanschap

Bij het ontwikkelen van onze producten gaan wij uit van de wensen en krachten van deze mensen. We bekijken samen welke vaardigheden zij willen leren of verder willen ontwikkelen en ontwerpen op basis daarvan onze producten. Het resultaat? Een bijzondere collectie van handgemaakte, duurzame interieurproducten. Vaak gemaakt van gerecycled materiaal, áltijd met oog voor kwaliteit.

De meubellijn van Skôn is ontworpen door studenten van SintLucas. De samenwerking tussen deze opleiding en Skôn is een perfect voorbeeld van social design: samen met Skôn mensen mooie dingen creëren. Het product is het resultaat van goede gesprekken, mensen die van elkaar leren en met elkaar verbinden.

Door middel van Skôn leren studenten zich te verhouden tot sociale vraagstukken en leren zij verder te kijken dan hun ‘eigen wereldje’. Studenten kunnen hun persoonlijke vaardigheden inzetten voor het ontwikkelen van een product met grote toegevoegde waarde. Ingrid noemt de studenten van SintLucas ‘de aanpakkers’. Zij zijn in staat om met hun enthousiasme, passie en drive iets moois te maken. “Het enthousiasme van het scheppen, daar word je gelukkig van. Het creërende proces, daar ga je blij van naar bed.”

Design beschikbaar en betaalbaar voor iedereen

Omdat we het belangrijk vinden dat onze producten bereikbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen, bieden wij ze aan voor een zo laag mogelijke, eerlijke prijs. Zodat bijvoorbeeld de mensen die de producten maken, ze zelf óók kunnen betalen.

Play video
Play video

One of our favorite projects: "draagkracht"

A lamp, made of old furniture called "Wonnie"

Marcel, one of the people behind Skôn

Tuintje