Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Kadim - Modern Architypes

Studio fe onderzoekt - door middel van design - het conflict tussen onze liefde voor (functionele) objecten en de tol die het eist van onze omgeving.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Kadim . The vessel collection . — © Photography: Elad Hizki

De Kadim-collectie is ontworpen om hedendaagse gewone voorwerpen te bestuderen die we allemaal in huis hebben. Hun nieuwe ontwerp impliceert de verbinding tussen vorm, functie en afval. Zijn we schadelijk voor het milieu als we betekenisvolle containers ontwerpen die zijn symbolische voor mensen ?

Archeologie moet nog komen

Kadim - een verzameling hedendaagse menselijke gewoonten, vastgelegd in vorm en materie. Shortlist van moderne archetypen die we allemaal in huis hebben: de waterkaraf, de koektrommel, de fruitschaal, een coffee to-go beker, een shaker en een "made in china".

Deze containers lijken op het eerste gezicht triviaal. We verzamelen ze omdat we wat ruimte nodig hebben om onze dagelijkse routine op te slaan. We kiezen deze objecten willekeurig of met extra zorg. En na een tijdje vervangen we ze door nieuwe. We voelen de behoefte om onze keuzes op te frissen, of ze slijten gewoonweg.

Studio fe heeft deze containers opnieuw ontworpen als New Pottery: nu gemaakt van dun metaal, gecoat in aardetinten. Alsof archeologie nog moet komen.

Hun nieuwe ontwerp stelt ons in staat een stap terug te doen en na te denken over ons leven van vandaag. De samenstelling vertegenwoordigt wat we eten, drinken, groeien. Wat we consumeren. Wat we verzamelen. Hoe we versieren, waarom we versieren. Het afval dat we produceren. Wat we recyclen. Hebben we met dit vocabulaire nu alles wat we nodig hebben?
Zorgt het kijken naar het heden alsof het een lang vergeten verleden is dat we spijt krijgen van onze keuzes?

Tweede natuur

Consumentisme is onze tweede natuur geworden. Alles wat we kopen wordt onze tweede natuur. Letterlijk. Het afval dat we produceren zal binnenkort onze landschappen vervangen.

De collectie waterlelies, gecoat in evergreen toon, staat als een metafoor voor vorm en materie. Zodanig dat het voor altijd kan duren, of voor altijd verloren kan gaan. Met dit project hoopt Studio fe tijd te winnen. Tijd om onze consumptiegewoonten te heroverwegen. Tijd om te verlangen zonder impulsief te zijn. Een leven lang om de objecten te verzamelen die we waarderen. Goed gemaakt ontwerp dat we kunnen doorgeven aan volgende generaties. Ontwerpen die vele levenscycli hebben of kunnen worden gerecycled.

Kadim is een verzameling van de meest gewone containers die we allemaal in huis hebben: een waterkaraf, een koektrommel, een fruitschaal, een coffee to go-beker, een shaker en een "made in china-beker". We kopen ze en na een tijdje vervangen we ze door nieuwe. Laten we op dit moment eens nadenken over eenmalig gebruik. Waar is deze plek waar al deze containers die we consumeren - en die we vaak weggooien - naartoe gaan.

De collectie waterleliesvaten geeft geldigheid aan al dat spul dat hier blijft.

Dit is afval!

Mooie dingen maken ons gelukkig - esthetiek, kleuren, vormen, composities en bloemen. Wij mensen houden van dingen. Is er ruimte voor dergelijke behoeften? Zijn we schadelijk voor het milieu als we betekenisvolle containers ontwerpen die codes, culturen en menselijke gewoonten symboliseren?

Als ontwerper voel ik soms onduidelijkheid over het vullen van de aarde met steeds meer ontwerpen. Kadim is een manifestatie van de manier waarop we leven. Door middel van deze containercollectie onderzoekt de studio niet alleen de conflicten van de consument, maar ook de ontwerpersstrijd tussen de noodzaak om mooie dingen te ontwerpen, rekening houdend met de tol die het van onze omgeving zal eisen.

Wij mensen hebben containers nodig om onze emoties, gedachten en herinneringen op te slaan. Wat is belangrijk voor ons in de manier waarop we leven, en welke gewoonten zijn we bereid op te geven? Mogen we emotionele containers vasthouden? waar zijn we echt naar op zoek? Worden schoonheid en esthetiek als functioneel beschouwd?

Kadim belicht de strijd tussen vorm, functie en afval. Zoals we soms zouden willen dat we anders waren, maar niet echt weten hoe we moeten veranderen.

Play video

Kadim - Archeology yet to come — © Photography: Elad Hizki

Kadim - Modern Architypes — © Photography: Elad Hizki

Kadim - The Waterlilies Collection — © Photography: Elad Hizki

This is waste !