Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) βoihisʂa-ata

Een Materieel Voorstel voor de Technologische Democratisering van Microbiële Brandstofcellen in de Colombiaanse context

Dit project was onderdeel van DDW 2022
βoihisʂa-ata in an exhibition box of soil — © Pablo Campuzano

βoihisʂa-ata is een textiel dat elektrogene bacteriën in de bodem zichtbaar maakt. βoihisʂa-ata is vervaardigd met materialen en technieken die in de Colombiaanse context toegankelijk zijn, zodat burgers een begin kunnen maken met de interpretatie van het bodemmicrobioom.

Een Bacteriële Thuis

βoihisʂa-ata is een textiel dat een microbiële brandstofcel is. Wanneer βoihisʂa-ata in de grond wordt begraven, groeien er bacteriën op het oppervlak. Bepaalde bacteriën, elektrogene bacteriën genoemd, staan hun elektronen af aan metalen in de buurt wanneer zij organische verbindingen afbreken voor energie. Wanneer zij op βoihisʂa-ata groeien, staan zij hun elektronen af aan de metalen mazen van het textiel, waardoor een elektrische stroom ontstaat en een elektrisch vermogen wordt opgewekt. Een aangepaste voltmeter op βoihisʂa-ata vertaalt het opgewekte elektrische vermogen naar een schatting van de bacteriepopulatie die nodig is om deze hoeveelheid elektrisch vermogen te produceren.

Bacteriën als Bio-Sensoren

Deze bacteriepopulatie is ongelooflijk gevoelig voor haar milieu-omstandigheden en reageert op verschillende bodemsubstraten, vochtigheidsniveaus, pH, temperatuur en voeding bij haar groei en elektrische energieproductie. De ontdekking dat deze bacteriën als biosensoren kunnen worden gebruikt is recent en de wetenschappelijke ijkpunten voor de verschillende energieprofielen die overeenkomen met verschillende verbindingen in de bodem worden nog onderzocht. Met βoihisʂa-ata kunnen gewone burgers echter actief deelnemen aan pogingen om de bodem te lezen door de groei van de bacteriën in de tijd in kaart te brengen en deze te vergelijken met hun interpretatie van wat er om hen heen gebeurt.

Bacteriële Menselijke Samenwerking

Dit is een radicale visie die innovatie aanmoedigt voor een technologie die gewoonlijk alleen in wetenschappelijke laboratoria als energiebron wordt onderzocht, maar waarvan het potentieel veel verder gaat wanneer deze wordt gezien als een biosensor die robuust, universeel en toegankelijk is. En geplaatst in de handen van burgers door technologische democratisering, stelt deze biosensor sociale innovatie voor door de empowerment van individuen om de gezondheid van de bodem beter te begrijpen.

Play video

A close-up view of the modified voltmeter — © Pablo Campuzano

Highlights display sewn electrical connections — © Pablo Campuzano

In use, the textile melts into the local ecosystem — © Agoston Walter

A cross-section diagram showing reaction flow