Studenten, docenten, onderzoekers en bedrijven werken samen aan maatschappelijke uitdagingen en ontwikkelen een verantwoord recyclebaar textiel.
Aanpak voor procesontwikkeling, koppelt materiaal, duurzaamheid en noodhulp.
In dit project is gewerkt aan een urgent maatschappelijk probleem, het verbeteren van tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen. Dit gebeurde in een samenwerkingsverband waar onderwijs, onderzoek, bedrijven en de creatieve sector elkaar versterkten. Het eindresultaat is een circulair en recyclebaar nieuw textiel dat niet alleen voor tenten in vluchtelingenkampen gebruikt kan worden; maar ook geschikt is voor de festivalbranche of de industrie.
Binnen dit project werden een aantal onderzoeksdoelen geformuleerd. Een ervan was dat er een textiel moest komen dat onder eenvoudige ‘vaatwas’ omstandigheden hergebruikt kon worden. Verder was het belangrijk dat het doek een recyclebare, waterdichte coating kreeg en er flexibele zonnepanelen bevestigd konden worden.
Het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing coördineerde het complexe innovatieproces. Met financiering van ClickNL en SIA KIEM zijn uiteindelijk meerdere ontwerpen tot stand gekomen.
Om de tien weken waren er binnen dit project designworkshops waarbij betrokken studenten, onderzoekers en bedrijven uit Brabant en daarbuiten samenkwamen. Dankzij deze kruisbestuivingen werd dit project een succes.