Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Urban Reef

Dit project was onderdeel van DDW 2022
the founders with three Reefs — © Urban Reef

Urban Reef onderzoekt, ontwikkelt en ontwerpt interactie en situaties voor een meer-dan-menselijke stedelijke omgeving. De missie: terraforming van wereldsteden. Op DDW22 presenteert Urban Reef doorlopend ontwerp-onderzoek met materialen, bioreceptiviteit en interaction design.

Ontwerpen voor al het leven

De stad is een schuilplaats voor al het leven, niet alleen voor mensen. Urban Reef stelt de menselijke relatie met de natuur te vraag: het gaat er niet om de omgeving te beheersen, te ontkennen of te herstellen, maar eerder om de diversiteit ervan te stimuleren door plekken te creëren die ruimte bieden voor allerlei leven en groei.

Om samen te leven met meerdere soorten op planeet moeten wij (mensen) meer ruimte geven aan wildernis en natuur in steden: zowel fysiek als in het collectieve denken.

De stad is een levend landschap, een rif

Urban Reef ziet de stad als een levend landschap, een rif. Door middel van onderzoek, ontwerp, technologie en theorie ontwikkelt Urban Reef voorbeelden van de bio-inclusieve stad.

De wildernis-stimulerende prototypes worden Reefs genoemd. Afhankelijk van hun toepassing hebben ze een specifieke naam: Rain Reef, Tidal Reef, Zoo Reef. Riffen zijn labyrinten van schuilplaatsen, gegenereerd door natuurlijke algoritmen en geprint met (levend) materiaal.

Met capillaire eigenschappen kunnen de Reefs water opnemen en zorgen voor een diversiteit aan microklimaten en voedingsstoffen, waardoor organismen meer mogelijkheden krijgen om in de stad te leven. Mensen kunnen in contact komen met de Reefs via hun zintuigen en de data die vrijkomt via sensoren.

Drie ontwerp-laboratoria

Urban Reef's onderzoeksthema's zijn: bio-receptief ontwerp; biomaterialen voor stedenbouw en biodiversiteit; en ontwerp voor interactie met ecologie. Urban Reef werkt aan het ontwikkelen van objecten met behulp van computationeel ontwerp en fieldlabs om spontane groei te stimuleren. De strategie is: testen en reflecteren door fouten te maken. Dit werk wordt gedaan in drie laboratoria:

Het 'levende materialenlab' bestaat uit experimenten met (natuurlijke) materialen om te gebruiken voor 3D-printen, bijvoorbeeld mycelium, bacteriën en klei.

Het 'natuurlijke groeilab' gaat dieper in op de manier waarop materialen, vormen en fysieke omstandigheden een rol spelen voor het gedijen van gemeenschappen van organismen.

Het 'ontwerp- en interactielab' werkt aan concepten voor Reefs, visualisaties en prototypes om de bio-inclusieve stad te laten groeien. Het omvat filosofische theorie, computationeel ontwerp en 3D-printtechnieken.

Play video
Play video

the concept: design of microclimates that overgrow — © Urban Reef

real time settings to test reefs in public space — © Urban Reef

research in bioreceptivity by design — © Urban Reef

experiments with living materials