Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) De Kunst Van Later

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Reflect inside the box and act outside the box — © Sofie van Greevenbroek

Je zou het misschien niet zeggen, maar zzp’ers zijn altijd (on)bewust bezig met hun pensioen. Want de keuzes die zij nu maken hebben invloed op hun oudedagvoorziening.
Dompel je op de DDW onder in de dilemma’s van een culturele en creatieve zzp’er en reflecteer op toekomstvisies over hun pensioen.

Achtergrond

Het Nederlandse pensioenstelsel is in 2020 voor het derde jaar op rij verkozen tot het beste pensioenstelsel ter wereld. Op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft echter een ontwikkeling plaatsgevonden: de sterke groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Zzp’ers zijn ondernemers en hebben daarom eigen verantwoordelijkheid voor hun oude dag. Vooral in de culturele en creatieve industrie zijn zzp’ers en inkomens die veelal onder modaal zijn, de norm.
Het is daarom niet gek dat het merendeel van de zzp’ers in deze sector niet met hun pensioen of hun persoonlijke financiële toekomst bezig is. Ze zijn al blij als ze voldoende inkomen hebben voor vandaag de dag en dit jaar. Dit maakt zzp’ers in de creatieve industrie kwetsbaar.

Het innovatielab ‘De Kunst Van Later’ onderzoekt op creatieve wijze hoe het pensioenstelsel toegankelijk kan worden voor creatieve en culturele zzp’ers.

Het project

De Kunst Van Later is een lopend project welke bestaat uit 3 fases: verdiepen, verbeelden en vernieuwen.

In de eerste fase hebben wij ons verdiept in de doelgroep, het pensioensysteem en bestaande diensten. Ook kijken we vooruit – wat is er mogelijk? Deze inzichten zijn vertaald naar visies op het toekomstig pensioen van creatieve en culturele zzp’ers.

Op de DDW presenteren wij onze toekomstvisies en kunnen bezoekers hierop reflecteren middels een interactieve installatie vol dilemma’s waar een creatieve en culturele zzp’er tegenaan loopt.

Na de DDW ontwerpen en experimenteren wij met verschillende manieren om het pensioenstelsel toegankelijker te maken voor de creatieve industrie.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Innovatielabs, dat een impuls geeft aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector. Dit programma wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL in opdracht van het ministerie van OCW.