In een inspirerend verhaal met muziek laat klankkunstenaar Remco de Kluizenaar horen hoe het ontwikkelen van twee muziekinstrumenten symbool werd voor het maken van vlees- en zuivelvervangers. De Kluizenaar is artist in residence bij Wageningen University & Research op het thema eiwittransitie.
hoe klinkt de essentie van de koe en hoe benader je die klank met eendekroos
Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar betrok bij Wageningen University and Research (WUR), biomaterialenspecialist Edwin Keijsers bij het maken van muziekinstrumenten uit dierlijk en plantaardig eiwit. Na een brainstorm met plant- en dierwetenschappers, besloten ze het materiaal 'Bois Durci' (pat. Parijs 1865) te heruitvinden. Dit mengsel van koeienbloed en zaagsel werd hard genoeg om klankstaven voor een marimba of xylofoon-achtig instrument te maken, door De Kluizenaar 'Bovifoon' genoemd (koeklank). Het uitdagende proces om een plantaardige versie te maken, toont hoe moeilijk dierlijke eiwitten zich met plantaardige laten vervangen. Maar foodscientists bij de WUR krijgen dit onder de knie. Geïnspireerd op het werk van Dr IM van der Meer et. al. om eendekroos of 'waterlinzen' op ons menu terug te krijgen, ontdekte het team dat geblenderde eendekroos een goede lijm was voor zaagsel-klankstaven. Koeienbloed is sinds 1865 nog altijd een afvalstroom die nu als bloedmeel op moestuintjes gegooid word, terwijl het eetbaar eiwit is. Kroos levert 6-10 keer zoveel eiwit per hectare als soja en groeit in Nederland. Het is rijk aan het eiwit "RuBisCo", dat niet enkel tot mooie klank leidt.