Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Synthesizing Neostone

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Neo Scholar's stone #001 — © Jo Yi

De betonindustrie ligt aan de basis van verschillende milieuproblemen en kan de mens nieuwe fabricagemethoden ontwikkelen met industrieel afval? In de praktijk van Erco Lai maakt hij "Neostone" uit poeder van marmer/kalksteen, kalkkorrels, zand en slakken met de methode genaamd "geopolymerisatie".

Make things like Earth

De betonindustrie ligt aan de basis van verschillende milieuproblemen. Kan de mens nieuwe fabricagemethoden ontwikkelen door gebruik te maken van 'geopolymerisatie' met industrieel afval? Met dit project werk ik zowel aan de verbeelding als aan de realisatie van alternatieve bouwmaterialen, waarbij ik 'ongewenste mineralen' gebruik om materiaalstromen binnen ons stedelijk ecosysteem te sluiten.

Uit geopolymerisatie maak ik 'Neostones' van marmerpoeder, kalkkorrels, zand en slakken. De Neostone creëert bewustzijn vanuit het perspectief van het materiaal, door te leren van de Aarde, door de grens tussen earth-made en human-made te vervagen, door geo-processen na te bootsen en dit te vertalen naar nieuwe productiemechanismen.

In Azië bestaat er een cultuur om natuurlijk gevormde stenen uit meren of grotten te oogsten en in tuinen te brengen. In zijn praktijk gebruikt hij enkele echte stenen als referentie en maakt er eerst digitale modellen van. Met het digitaal geëxporteerde plan begint hij het beeldhouwwerk eigenhandig te maken.

De collectie probeert de grens tussen natuurlijke vormen en door de mens gemaakte vormen te doen vervagen. Bovendien toont het een mogelijkheid om kunstmatig afval te hergebruiken in plaats van voortdurend natuurlijke hulpbronnen te stelen.

Collection 2022 — © Jo Yi

Alcova, Milan 2022 — © Ph Mattia Parodi

Neo Scholar's stone #002 — © Jo Yi

Neo Scholar's stone #003