Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Smashing Heritage - an exploration in form

Van verbrijzeld keramiek worden nieuwe vormen gemaakt. Door het samenrapen van de scherven, worden nieuwe gedachten en ideeën gecreëerd met het oude.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Bubble vase by Ivi van Keulen — © Noman Meihandoest

Hoe waarderen we kunst? Welke prijs geven we het? Welk belang hechten we eraan? Kunstwaarde komt toch voort uit de expressie, de schoonheid, niet het prijskaartje?

Een ontdekkingstocht in vormen

De 18e eeuwse vaas is minutieus gemaakt. Mooi maar gebrekkig, met barsten en scheuren. Als het onberispelijk zou zijn, zou het als zeer waardevol worden gezien. Maar in de staat waarin het zich bevond, wordt het als waardeloos beschouwd. Het zou ook meer kosten om te herstellen dan waarvoor ze het ooit zouden kunnen verkopen. Dus we hebben een antiek object dat ongetwijfeld mooi, authentiek en waar is, maar in wezen waardeloos is op de markt.

Waardeloos als ik was toen ik net 'tekende', maar niet het lef had om mezelf kunstenaar te noemen. Waardeloos als mijn werk was totdat anderen het begonnen te kopen. Maar mijn werk was toch zeker de moeite waard voordat het werd gekocht? Kunstwaarde komt toch voort uit de expressie, de schoonheid, niet het prijskaartje? Ik heb besloten om deze vazen ​​te repareren door ze te vernietigen. Door ze te breken en om te vormen tot nieuwe en dappere vormen. Als nieuwe werken, zal ik ze waarde geven in de moderne wereld.

Play video

detail Bubble vase by Ivi van Keulen — © Noman Meihandoest

Cactus vase by Ivi van Keulen — © Noman Meihandoest

detail Cactus vase by Ivi van Keulen — © Diana Bodnarenco

Smashing Heritage by Ivi van Keulen