Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Kijken in de grond

Windgedroogde aardestenen

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Wind-dried compressed earth blocks

Aan de hand van de geologische kaart van Nederland maken wij een serie portretten van de Nederlandse bodem. De vorm: β€˜De op de wind gedroogde aardesteen.’

Een bouwsteen, een culturele biografie van het landschap en een ambacht

Deze drie elementen zou je normaal gesproken niet zo snel bij elkaar verwachten. Het is een combinatie die ons de kans geeft een nieuwe manier van kijken aan te leren.
Aan de hand van de geologische kaart van Nederland maken wij een serie portretten van de Nederlandse bodem. De vorm: β€˜De op de wind gedroogde aardesteen.’ Dit is een bouwsteen die je kunt vinden in je achtertuin of misschien iets verderop in de uiterwaarde van de rivier of op die natuurlijke verhoging in het landschap. Het is een steen die je zelf zou kunnen maken. De steen wordt niet gebakken maar geperst en gedroogd op de wind. Het is een steen die slechts 1% van de productieenergie vergt ten opzichte van een gebakken steen en die 100% circulair is.
Op zoek naar geschikte delf-locaties reizen we door Nederland en vragen ons hierbij af wat het verhaal achter het landschap is. Op de gevonden locatie wordt een unieke steen samengesteld waarvoor de lokale aarde, een plantaardige structuur en een plaatselijk mineraal de basis vormen.
Het doel is niet zo zeer de productontwikkeling van een bouwsteen maar meer de bewustwording van de samenhang tussen culturen, landschap en ecologische materialen.

Zuiderzee shells

Earth block & ingredients

Swamp horsetail, Equisetum fluviatile

Green earth sample