Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) HOME

The house of Homeland Simulations

Dit project was onderdeel van DDW 2022
HOME. The house of homeland simulations

Het huis van "thuislandsimulaties" is een plek gemaakt met verschillende herinneringen van 'daar', de plekken die we hebben achtergelaten voor een nieuw leven in Nederland. Het is een huis gecreëerd door vrouwen met verschillende achtergronden, die zich gezamenlijk een plek voorstellen waar we ons a

Wat is thuis?

Verhuizen van jouw eigen land naar een ander land verwart het gevoel van erbij horen, waar de verhalen constant zweven tussen hier en daar, voor en na, oud en nieuw.

Het thuisland is de plek waar je bent geboren ​​en waar je je zintuigen van smaak, adem, zicht en gehoor hebt leren gebruiken. Het is moeilijk om je op een nieuwe plek te vestigen en de gewone en zintuiglijke herinneringen zijn degene die je het meest mist: de smaak en geur van het brood van je grootmoeder, de geur van gemaaid gras in de ochtend of de geluiden van een radiostation in je moedertaal.

Na verloop van tijd kunnen die herinneringen worden verduisterd door de ervaringen van de nieuwe plek, maar de wortels en tradities komen vaak weer naar voren uit ontmoetingen met andere internationals en migranten.

De gesprekken die voortkwamen uit multiculturele ontmoetingen, waarin we de geluiden, betekenissen en smaken uit ons thuisland terugbrengen, hadden gestalte gegeven aan een tentoonstelling: "The House of Homeland Simulations" is een plek gemaakt met verschillende herinneringen van "daar", de achtergelaten plekken voor een nieuw leven in Nederland.

Het is een huis gecreëerd door vrouwen uit verschillende delen van de wereld met vele achtergronden, die gezamenlijk een plek bedenken (en uitnodigen om zich voor te stellen/creëren) waar mensen zich veilig, gelukkig en welkom kunnen voelen: een thuis.

Hoewel het huis op basis van herinneringen gebouwd is, is het niet alleen nostalgie, maar een denkbeeldige globaal, een mogelijkheid, een utopie.
Door het bedenken, ontwerpen en creëren van een ruimte van gedeelde ervaringen van comfort en genegenheid, nodigen deze vrouwen ook de gemeenschap uit om erbij betrokken te zijn.

Als we de wereldwijde uitdagingen van de klimaatcrisis, oorlogen, ongelijkheden en de verplaatsingen die ze veroorzaken het hoofd willen bieden, moeten we optreden ten gunste van inclusieve en diverse omgevingen waar meer mensen zich thuis kunnen voelen.