Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Expeditie naar planet B

There is no planet B, maar als er een zou zijn, hoe richten we die dan in? Je ziet het bij Waag Futurelab.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Waag Future Dome — © Waag, 2021

Waag neemt je mee naar een realiteit die nu al kan bestaan. Geen patenten, maar open hardware. Geen ellenlange privacy agreements, maar open-source handleidingen en blauwdrukken die laten zien hoe de technologie werkt. Geen exclusieve, dure wetenschappelijke artikelen, maar burgerwetenschap.

Wat als we de spelregels veranderen?

Wat als we niet langer de groei van de economie als einddoel nemen, maar solidariteit, circulariteit of de verzekering dat we in 2090 nog zuurstof kunnen happen? Wat als we ons economisch systeem helemaal zouden herinrichten, met de gemeenschap en de natuur als middelpunt?

Waag neemt je mee naar een realiteit die nu al kan bestaan. Geen patenten, maar open hardware. Geen ellenlange privacy agreements, maar open-source handleidingen en blauwdrukken die laten zien hoe de technologie werkt die je gebruikt. Geen exclusieve, dure wetenschappelijke artikelen, maar burgerwetenschap. Geen winst voor een enkele superrijke, maar winst voor iedereen.

Ontdek de zes prototypes die Waag samen met haar partners ontwikkelt, en proef hoe nieuwe maatschappelijke systemen eruit kunnen zien. Luchtkwaliteit meten voor minder dan een tientje, in medische apparatuur hacken of zelf een weerstation in je achtertuin bouwen: open design staat aan de voet van een nieuw economisch systeem.

There is no planet B, maar als er een zou zijn, hoe richten we die dan in? Je ziet het bij Waag Futurelab.

De prototypes die Waag op DDW laat zien zijn ontwikkeld in o.m. de projecten Open Next en Hollandse Luchten.