Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) SLIS

Meubelontwerp en experimenten met houtverbindingen

Dit project was onderdeel van DDW 2022
SLIS table designed by Hugo van der Loo_2022

Hout staat van nature onder spanning. Tijdens de groei zoeken bomen balans om stabiel op de grond te staan. Waar houtbewerking vaak spanning onderdrukt, maakt dit ontwerp er gebruik van. De houtverbinding, gebaseerd op de elasticiteit en spanning van hout, resulteert in een stevig maar licht ontwerp

De methode en het ontwerp

De methode van dit ontwerp is gebaseerd op het toepassen van de spanning in hout die vrijkomt bij het zagen, en hiermee een houtverbinding te maken.

Door een zaagfout viel het mij op hoeveel spanning het materiaal vasthoudt. Een stuk hout dat ik per ongeluk gedeeltelijk over de lengte zaagde, toonde de elasticiteit en spanning die hierbij vrijkomt. Deze spanning heeft een directe relatie met de lengte van de zaagsnede en bij het buigen van het hout ontstaat er een natuurlijk ogende kromming. Het ontwerpprincipe dat de lengte van de zaagsnede bepaalt hoe ver het hout kan buigen, vormde het uitgangspunt voor verdere experimenten.

Een houtverbinding is een techniek om meerdere delen hout samen te voegen tot een constructie. Sommige delen van het hout worden verwijderd om ruimte te creƫren waar een ander stuk hout in kan passen om ze te verbinden. Dit ontwerp maakt gebruik van een variatie op de slisverbinding. In plaats van materiaal te verwijderen, buigt het onderdeel open om ruimte te creƫren voor de verbinding.

Het hout is gebogen doormiddel van stoom zodat het niet verder splijt. Het ontwerp van de tafel komt voort uit het consistent doorvoeren van deze SLIS-verbindingsmethode.

Te zien

Dutch design week 2022 is het eerste evenement waar het project SLIS te zien is. Tentoongesteld is een tafel ontworpen en gemaakt aan de hand van de SLIS verbindingsmethode. Daarnaast zal een korte video een inkijkje geven in hoe de tafel is gemaakt. Ook zijn er een aantal experimenten te zien die de mogelijkheden van de SLIS verbindingsmethode tonen.

SLIS is een doorlopend project dat experimenteert met houtverbindingen en het maken van meubels. Volg het proces op Instagram: vanderloohugo. Voor vragen of verzoeken bent u welkom om langs te komen tijdens de Dutch Design Week op de locatie PLAN-B. Wilt u zeker weten dat de ontwerper aanwezig is? Neem dan voorafgaand contact op zodat we een tijdstip kunnen plannen.

SLIS tafel
Afmetingen: 220 cm (L) 100 cm (B) 76 cm (H).
Materiaal: massief essenhout behandeld met meubel-olie.
Techniek: stoom gebogen onderdelen samengesteld met handgemaakte verbindingen.
Ontwerp aanpassingen: op verzoek.
Prijs: op verzoek.

SLIS table designed by Hugo van der Loo_2022

SLIS table designed by Hugo van der Loo_2022