Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Soft Spot / You can sit with us

'Soft Spot / You can sit with us' is een speelse ontmoetingsplek ontworpen door Opperclaes in opdracht van stadslab RAUM.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Opperclaes - Soft Spot/You can sit with us ā€” Ā© Mariska Kerpel

'Soft Spot / You can sit with us' nodigt gebruikers uit om samen te spelen en bouwen om zo hun eigen perfecte plek te realiseren. Soft Spot is ontstaan ā€‹ā€‹uit een co-creatieproces met bewoners door stadslab RAUM.

Het werk

Met 'Soft Spot / You can sit with us' hoopt Opperclaes een persoonlijke snaar te raken. Het creƫren van je eigen "sense of belonging" op een plek is heel persoonlijk. Met Soft Spot kan iedereen zijn eigen perfecte ruimte creƫren. Tegelijkertijd nodigt het werk mensen uit om anderen niet uit te sluiten, ook hen er gebruik van te laten maken en het samen met anderen te gebruiken. Opperclaes ontwikkelde het idee vanuit een residentieel co-creatieproces waaruit de wens ontstond voor een "plek waar jong en oud elkaar kon ontmoeten".

Soft Spot / You can sit with us is een mobiele installatie die bestaat uit relatief grote bouwstenen variƫrend van 45x45x45 tot 135x135x135 in verschillende vormen. Deze grafische 3D-elementen zijn gemaakt van schuim en gecoat met een zacht, waterafstotend materiaal. De blokken variƫren in grootte, passen in elkaar, zijn verplaatsbaar en stapelbaar. Hiermee kunnen mensen de meest gekke, geweldige maar ook intieme en gezellige omgevingen creƫren. De speelse stad wordt letterlijk samen gemaakt.

Ontwerpers Opperclaes

Opperclaes bestaat uit ontwerpers en kunstenaars Linda van der Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong. Opperclaes begon als galerie in Rotterdam voor opkomende (straat)kunstenaars en is uitgegroeid tot een studio die gespecialiseerd is in grafische en ruimtelijke ontwerpen op grote schaal. Van muurschilderingen tot typografische installaties en advies. Onder hun opdrachtgevers vallen onder meer commerciƫle merken, projectontwikkelaars, gemeenten en culturele organisaties als Kunsthal Rotterdam, EYE Filmmuseum, RAUM en het Wereldmuseum.

Stadslab RAUM

RAUM is een cultureel stadslab dat gevestigd is op het Berlijnplein in Utrecht. Het ligt midden in Leidsche Rijn: de grootste nieuwbouwwijk van Nederland sinds 1991. RAUM ontwerpt en programmeert dit (semi) publieke plein om bij te dragen aan een meer creatieve, inspirerende en inclusieve stad. RAUM zet stedelijke vraagstukken rondom de publieke ruimte op de agenda, programmeert culturele evenementen die mensen bij elkaar brengen en realiseert (nieuwe) kunstinstallaties om speelse en adaptieve publieke ruimte te creƫren.

RAUM cureerde sinds 2017 zo'n 25 nieuwe installaties van ontwerpers, architecten en kunstenaars als ChloƩ Rutzerveld, Bouke Bruins, Overtreders W, Leonard van Munster, RNDR, Siba Sahabi, Studio Ossidiana en Teun Castelein. RAUM organiseert ongeveer 50 grote en kleine evenementen per jaar van festivals tot markten en workshops. RAUM trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers en zet creative placemaking in als werkwijze.

Opperclaes - Soft Spot/You can sit with us ā€” Ā© Mariska Kerpel

Opperclaes - Soft Spot/You can sit with us ā€” Ā© Mariska Kerpel