Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The ManyTree

Een hybride boom, ontworpen voor steden.
Onderzoek naar de relatie in onze stedelijke omgevingen tussen wat 'gebouwd' is en wat 'gegroeid' is

Dit project was onderdeel van DDW 2022

Groen is essentieel voor leefbare steden. Toch worstelen onze stedelijke omgevingen nog steeds met het verzoenen van de vaak tegenstrijdige kwaliteiten van hun 'gebouwde' en 'natuurlijke' elementen. The ManyTree verkent deze relatie door een nieuw element te creëren: een hybride boom.

Tijd/plaats contrasten voor stad en natuur

Steden zijn complexe, dynamische plekken. Meerdere belanghebbenden, meerdere activiteiten, meerdere toepassingen, die allemaal veranderen met het jaar, het seizoen, de dag of soms zelfs met het uur. Ter vergelijking: de natuurlijke elementen in onze steden worden altijd beschouwd als vaste, statische, constante - onroerende ingrepen in onze steden die bestaan op een tijdschaal van jaren tot decennia. Dit contrast creëert vaak een 'of-of'-scenario, waarbij de tijdschaal van natuurlijke elementen onverenigbaar is met de manier waarop onze steden functioneren. Waar de twee samenkomen, creëren de fysieke omstandigheden van het naast elkaar bestaan nieuwe problemen. Deze beperkingen van tijd en ruimte maken het moeilijk om groene ruimten te creëren in onze steden, vooral in de meest dichtbevolkte en dynamisch bezette ruimtes.

Een nieuwe groene typologie voor steden creëren

De ManyTree ondermijnt deze beperkingen om een ​​nieuwe groene typologie te creëren: een hybride boom, half gebouwd en half volgroeid.

Door de elementen van een boom te deconstrueren en opnieuw te ontwerpen, kunnen we de attributen vormgeven om beter bij onze stedelijke omgevingen te passen. Waar een boom 5 of zelfs 10 jaar nodig heeft om volwassen te worden - als dat ooit het geval is in een barre stedelijke omgeving - is de modulaire overkapping van de ManyTree gemaakt van meerdere planten die tegelijkertijd worden gekweekt en die de boom binnen één seizoen produceren. Soorten kunnen worden geselecteerd op basis van lokale omstandigheden, esthetiek of zelfs biodiversiteitsdoelen. En het lichtgewicht, modulaire systeem kan worden gedeconstrueerd en verplaatst om te voldoen aan de dynamische behoeften van onze stedelijke ruimtes.

Deze dualiteit zet ons aan om de relatie tussen de natuurlijke en gebouwde elementen van onze steden te heroverwegen. Naarmate onze steden toenemen in bevolking en we blijven proberen hun groen te vergroten, allemaal onder toenemende druk van een veranderend klimaat, zullen we nieuwe oplossingen moeten vinden om een ​​positief evenwicht tussen gebouwd en

Hybride systemen voor hybride plaats

De ManyTree is het eerste prototype van deze nieuwe typologie, en net zoals het bestaat als een kruising van 'gebouwde' en 'natuurlijke' elementen, is het gemaakt door systemen uit meerdere disciplines te synthetiseren. Architecturale hulpmiddelen en principes zoals CNC-fabricage en modulaire constructie creëren de vorm en het kader van de boom. De natuurlijke elementen worden gekweekt met behulp van landbouwtechnieken zoals hydrocultuur die normaal worden gebruikt voor de snelle massaproductie van voedsel of bloemen - nu hergebruikt om stedelijk groen te produceren. Deze verschillende disciplines met elkaar verbinden: een op maat gemaakt 3D-geprint modulair groeisysteem.

De ManyTree, zoals de naam al aangeeft, is geen enkel organisme. Het is een kolonie van 15 verschillende planten. Voor deze installatie is de boom gekweekt met 3 hopsoorten. Hoewel het slechts een seizoensplant is, heeft hop een zeer snelle groeisnelheid die het mogelijk maakt om met kweeksystemen te experimenteren, en ze worden groot genoeg om een ​​indrukwekkend bladerdak te creëren. Hopbellen werden eind september geoogst om door lokale microbrouwerijen te worden gebruikt om een ​​lokaal geproduceerd bier te m