Met de weelderig tierende wandsculptuur BERM brengt Joris Kuipers de natuur terug in het interieur. Golvend over de wanden in een organische compositie van unieke bladvormen transformeert het monumentale reliëf de binnenruimte tot een ontspannend landschap vol verborgen schilderachtige details.
Tomeloze vitaliteit
BERM verhaalt Kuipers’ fascinatie voor de tomeloze groei van planten door en na elkaar terwijl de seizoenen verstrijken, als een perpetuum mobile dat hij gadeslaat langs de kant van de weg. Groot hoefblad dat vroeg in het voorjaar bloeit en daarna met zijn grote bladeren de bermen overschaduwt; zomerse boterbloemen als een kwetsbaar waas tussen de bloeiende grassen; en de akkerdistel die de herfst verwelkomt met wolken van pluizige zaden. Al deze indrukken komen terug in de veelkleurige gelaagdheid van het reliëf dat is opgebouwd uit talloze abstracte laser-gesneden bladvormen.
Modulair landschap
In grootte uiteenlopend van 10 tot 60 centimeter zijn de losse bladeren naast en over elkaar gemonteerd in segmenten van verschillend formaat. Ze komen samen in een harmonieuze compositie, die als een modulair landschap meegroeit met het beschikbare wandoppervlak. Grote troebel-pastelgele bladeren golven in een uitgebalanceerd patroon over de muur. Deels verhullen ze kleinere bladeren in vergrijsde turquoise en oker oranje die elkaar afwisselen in speels contrast. De onderste grote vormen vertonen uitsparingen, als zaden die zich nestelen in de aarde. Je moet moeite doen om ze te zien. Van een afstand overheersen het levendige ritme en het subtiele kleurenpalet. Kunstmatig en natuurlijk tegelijk, vormt BERM zo een landschappelijk decor dat in grote ruimtes een rustige, ontspannen sfeer creëert.
Verborgen details
De gelaagdheid van het reliëf strekt zich uit naar het beschilderde oppervlak van de afzonderlijke bladeren, dat zijn rijkdom aan kleuren en technieken pas volledig prijsgeeft van dichtbij. De verborgen details dagen je uit om op ontdekking te gaan en je mee te laten slepen door de C-vormige beweging waar Barok en Rococo hun dynamiek aan ontlenen. Oog in oog met de grote en kleine bladeren van BERM kun je je makkelijk verliezen in associaties, mijmeringen, herinneringen misschien aan momenten van harmonie. Voor Kuipers refereert het werk aan zijn kindertijd, toen hij zich klein voelde tussen de hoge vegetatie en de natuur een magische plaats was om te spelen en je te verstoppen, een wereld waar je gebiologeerd kan blijven kijken naar de kleinste wonderbaarlijkheden.