Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) WORK.CARE.WORK

Het platform voor werkende mantelzorgers.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
WORK.CARE.WORK — © iDROPS

WORK.CARE.WORK is een digitaal platform voor en door mantelzorgers en betrokken stakeholders. Centraal staan twee doelstellingen:
- Informatie rond mantelzorg bundelen
- Aanbieden van enkele tools om de dialoog tussen mantelzorger en werkgever te ondersteunen in het vinden van een werkbare balans

De oplossingen van morgen voor de wereld van vandaag.

Zorg opnemen voor een zieke of hulpbehoevende medemens is wellicht zo oud als de mensheid zelf. In 1970 werd de term ‘mantelzorg’ voor het eerst geïntroduceerd als een vorm van informele, dus niet-professionele vorm van zorg.

We zien vandaag de dag twee belangrijke tendensen in de zorgsector. Als eerste zien we de stijgende levensverwachting en daarmee gepaard gaande vergrijzing en verzilvering van de bevolking. Dit duidt op een steeds groeiend aantal oudere mensen in de samenleving en impliceert een toename in zorgvragen en hulpbehoevendheid.
Ten tweede wordt reeds jarenlang ingezet op de vermaatschappelijking van de zorg. Dit houdt in dat focus verschuift naar informele zorg, met ondersteuning van formele zorg.
De combinatie van beide trends maakt dat de druk op mantelzorgers enorm toeneemt en de invulling van zorg anders ingevuld en beleefd wordt.

WORK.CARE.WORK focust op de combinatie van de zorg- en werktaken.
Wanneer deze combinatie niet in balans is, zal dit zware gevolgen hebben op het mentale welzijn van mantelzorger. Dit uit zich vaak in overbelasting, onwelzijn en verzuim op het werk.

Onze doelstellingen.

Het doel van WORK.CARE.WORK is het welzijn van werkende mantelzorgers te verbeteren door een digitaal platform aan te bieden dat dialoog tussen werkgever en werknemer bevordert in de zoektocht naar werkbaar werk. We willen dit topic meer aandacht geven en het meer bespreekbaar maken, zodat de combinatie van mantelzorgtaken met een deeltijdse of voltijdse job draaglijk wordt.

Om dit te faciliteren focussen we ons op mantelzorgers, werkgevers en HR-medewerkers.

Enerzijds willen we mantelzorgers de mogelijkheid geven om op een laagdrempelige manier hun directe leidinggevende, HR-medewerker en/of werkgever te informeren over hun situatie en hen te sterken om hulp of oplossingen te vragen in moeilijke periodes.

Anderzijds willen we werkgevers en HR-medewerkers bewust maken van de grote aanwezigheid van mantelzorgers op de werkvloer en het belang van een mantelzorgvriendelijk HR-beleid. We willen hen de handvatten aanbieden om zelf aan de slag te gaan en een mantelzorgvriendelijk HR-beleid in hun organisatie uit te rollen.

Het design proces.

Het WORK.CARE.WORK platform is het resultaat van een intensief ontwerpproces, opgebouwd uit 4 fases:
(1) Gebruikersonderzoek en nodenanalyse
(2) Co-creatie en conceptontwikkeling
(3) Prototyping
(4) Digitale ontwikkeling

Doorheen alle fases van het project werden beide doelgroepen, mantelzorgers en werkgevers of HR, nauw betrokken. De stem van de eindgebruiker werd doorheen het hele traject gehoord. Dit alles vormt samen het digitaal platform WORK.CARE.WORK.

Het uitgewerkte design bevat:
- Informatie rond mantelzorg aan mantelzorgers en hun werkgever, HR-verantwoordelijke en/of directe leidinggevende;
- relevante tools om de dialoog tussen mantelzorger en werkgever te ondersteunen in het vinden van een werkbare balans tussen werk- en zorgtaken.

Nu het platform klaar is en ter beschikking staat, begint het verhaal pas echt en willen we met WORK.CARE.WORK zo veel mogelijk mantelzorgers helpen.

Play video
Play video
Play video

Step 1 — © iDROPS

Step 2 — © iDROPS

Step 3