Op DDW2022 presenteren we ons nieuwe boek '1000 wolredders'. Tevens is het de aftrap van onze campagne om ervaren wolwerkers, boeren, designers en studenten samen te brengen. Bezoekers kunnen meedoen en aan de slag met wol op onze Sectie C werkplaats of ons werk bekijken op De Kazerne.
Ambacht
Spinnewielen draaien, kaardmolens maken prachtige zachte witte pluizebollen and garens worden veranderd in stoffen door breiers en wevers.
Een ambacht leer je niet vanaf een briefje. Je leert het ook niet in één uurtje. Een ambacht leer je door het te doen én belangrijker nog, je leert het door het vaak te doen. Een ambacht moet je in je vingers krijgen.
Een ambacht leeft zolang de kennis leeft in mensen die het door kunnen geven. Zo is het ook met het wolambacht.
Wie niet weet wat hij met wol kan doen zal het materiaal waarschijnlijk links laten liggen. Wol vers van het schaap voelt vet aan je handen, het ruikt enorm naar schaap, zit vol met stro of andere ongerechtigheden.
Maar wol die is gewassen, gekaard, gekamd, gesponnen, getwijnd, gevilt, geweven of gebreid is onherkenbaar. Het is van een onaanttrekkelijke bult vezels veranderd in een — dunne of dik — prachtig wollen textiel.
Wol mienskip
Werken met je handen is gezond. Onderdeel zijn van een community (of "mienskip" in het Fries) - samen werken aan iets goed voor de geest en stimuleert duurzaamheid, dat is ons doel.
Pleed heeft gemerkt dat er enerzijds veel belangstelling is voor het wolwambacht, anderzijds dat er veel onbekendheid is met het materiaal en werken met je handen.
Pleed wil ervoor zorgen dat de wol van Nederlandse schapen niet wordt weggegooid of als afvalproduct naar andere landen gaat, maar dat het in plaats daarvan wordt gebruikt in nieuwe toepassingen als huizenbouw, isolatie en interieurontwerp.
Door nieuwe wolwerkers op te leiden, geven we het wolambacht nieuw leven en hernieuwde waardering en introduceren we het bij jongere doelgroepen.
Door boeren, wolwerkers en ontwerpers te verbinden bouwen we een nieuwe wolketen voor een duurzame toekomst.