Design biedt een methodiek die burgers en overheid helpt samen te werken. Maar voor samenwerking is wederzijds vertrouwen nodig. Als ontwerpers serieus willen bijdragen aan de uitdagingen waar we in Nederland voor staan, moeten we deze vraag durven stellen: ontwerpen we met vertrouwen?
Design heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid
We leven in een wereld met grote uitdagingen. Burgers en overheden moeten steeds vaker en intensiever samenwerken om deze vraagstukken het hoofd te bieden. Maar samenwerken en elkaar het creƫren van vertrouwen blijken keer op keer lastig. Design biedt principes, methodes en gereedschappen die in staat zijn om complexe uitdagingen aan te pakken, mensen te laten samenwerken Ʃn aan vertrouwen te werken. Ontwerpers zijn daarom uitgerust (en in onze ogen moreel verplicht) om een actieve rol te spelen in de maatschappij, zowel als creatief professional en procesbegeleider.
Drie principes van ontwerpen voor vertrouwen
Een voorwaarde voor samenwerking is wederzijds vertrouwen. Als dat er niet is, zal er een creatief process zijn noch een door alle deelnemers gedragen oplossing. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard: zonder voldoende aandacht daarvoor kunnen samenwerkingen ontsporen en partijen zelfs tegenover elkaar komen te staan. In de vele jaren die we als ontwerpers actief zijn (en fouten hebben gemaakt) in maatschappelijke vraagstukken hebben we geleerd dat we het ontwerpproces moeten vormgeven met vertrouwen als basis. Het is onze mening dat ontwerpen voor vertrouwen een integraal onderdeel zou moeten zijn van de dagelijkse ontwerppraktijk Ć©n hoe projecten worden aanbesteed.
In ons werk hebben we drie kernprincipes geĆÆdentificeerd voor ontwerpen voor vertrouwen:
1. Wederzijds begrip: moedig begrip voor en van elkaar belevingswereld en perspectieven aan
2. Gelijk speelveld: ontwerp een proces dat eerlijk en toegankelijk is voor alle deelnemers
3. Impact: zorg voor meetbaar Ć©n voelbaar resultaat
Maak je eigen gepersonaliseerde ontwerpen voor vertrouwen cue card
Diep wederzijds vertrouwen is dan misschien lastig te realiseren, maar het is eenvoudig om met vertrouwen te ontwerpen. Het begint met het keer op keer stellen van een aantal kritische vragen aan jezelf. Voor de Dutch Design Week heeft Zeewaardig een spiegel gebouwd die je helpt om te reflecteren op je eigen werk door de vraag te stellen: āOntwerp ik met vertrouwen?ā In onze installatie worden ontwerpers, ambtenaren en andere publieke professionals uitgenodigd om een eigen hulpmiddel te maken. Het resultaat: een cue card met reflectieve vragen die helpen om bewustzijn te creĆ«ren en te starten met het bouwen van vertrouwen tussen de mensen en organisaties waar je mee werkt.