Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Collection is…

Lidewij Edelkoort x Van Abbemuseum x Kazerne

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Photo by Thirza Schaap

Menselijk, instinctief, een coalitie, collectief en meer. Telkens opnieuw kunnen we bepalen wat een collectie is. De verrijking van de Van Abbecollectie met meer dan 50 werken uit de Edelkoort Collectie mondt uit in deze dubbeltentoonstelling in Van Abbemuseum en Home of Design Kazerne.

–

De Collectie is... een blik in het archief vol poëtische associaties, nieuwe inzichten en perspectieven. Kunst en design samengebracht in één collectie. Lidewij Edelkoort: ‘Een revolutie voor musea om deze werelden op gelijke voet te brengen.’

De collectie is... een tentoonstelling (en catalogus) waar vormgeving en beeldende kunst naast elkaar getoond worden en met elkaar in dialoog gaan. Met steeds wisselende scenario’s over de menselijke conditie, de huidige tijdsgeest en de maatschappelijke context. Het laat zien hoe kunst en design dichter naar elkaar zijn gegroeid en hoe krachtig ze samen een beeld kunnen vormen. Hoe ze elkaar ook nodig hebben en zelfs niet meer duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.


CURATORS Lidewij Edelkoort & Steven ten Thije FEATURING Eero Aarnio x Anish Kapoor, Campana Brothers x Bernd Lohaus, Eric Ku x Gerry Schum, Studio Job x Henk Visch, O’Brien Fortuyn x Issey Miyake, Ernst Barlach x Victor Sonna, Juan Muñoz x Brynjar Sigurdarson

Dubbeltentoonstelling in Van Abbemuseum en Home of Design Kazerne

De dubbeltentoonstelling in de oudbouw van het museum en in Home of Design Kazerne markeert een historisch moment voor zowel het museum als het designveld. Annemoon Geurts – grondlegger van Home of Design Kazerne – nam het initiatief om het Van Abbemuseum en Edelkoort bij elkaar te brengen voor de overdracht van de designcollectie. Over een periode van twee jaar hebben Steven ten Thije (hoofd collecties Van Abbemuseum), Christiane Berndes (curator en oud-hoofd collecties Van Abbemuseum), Annemoon Geurts en Lidewij Edelkoort in wekelijkse gesprekken deze belangrijke stap voor het museum voorbereid.

Drie nieuwe tentoonstellingen

Associatieve dialogen vanuit het verleden, een meeslepend moment in het nu en een hartenkreet voor de toekomst. Via drie nieuwe tentoonstellingen, die vanaf 18 oktober staan, roept Home of Design Kazerne op om vanuit verschillende specialismen samen te werken om hoopvolle voorbeelden te creëren. Ontwerpers, overheden, bedrijfsleven, wetenschappers, iedereen. Want het besef dat het anders moet groeit. In een tijd van crises en polarisatie hebben kunst en design misschien wel meer dan ooit de opdracht om te verbinden en alternatieve scenario’s voor te stellen. Om met hart en hoofd een verandering te verwezenlijken. Kom de slimme concepten, tastbare producten en inspirerende scenario’s zelf beleven. Welkom in de wereld van Kazerne.

Je DDW-ticket, een reservering of 5 euro entree geeft toegang tot de tentoonstellingen. Om te genieten van koffie, lunch, borrel, diner of een hotelkamer is een tijdige reservering via www.kazerne.com aan te bevelen.