Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Synergy in the Ordinary

Denk Als een Astronaut: Spaarzame Oplossingen voor een Duurzame Toekomst

Dit project was onderdeel van DDW 2022
The Unorthodox Reactor

Geïnspireerd door ruimte technologie, kloosters en ecodorpen, verkent Synergy in the Ordinary spaarzame oplossingen tegen klimaatverandering. De tentoonstelling geeft circulaire alternatieven weer voor alledaagse voorwerpen, waardoor het conflict tussen ecologie en technologie samensmelt met de mens

Synergy in The Ordinary: Empirische Inspiratie en Filosofische Concepten

Synergy in the Ordinary verkent spaarzame oplossingen tegen klimaatverandering, waarbij het conflict tussen ecologie en technologie - en de daaruit voortvloeiende rol van de mens - wordt verkend. Brengt klimaatactie ons dichter bij de natuur? Of bevordert het vervreemding door de aarde te zien als een entiteit dat kan worden toegeëigend, gebruikt en gecontroleerd? Geïnspireerd door de circulariteit van ruimtetechnologieën, cisterciënzerkloosters en ecodorpen, verkent Synergy in the Ordinary de essentie van duurzaam leven. De expositie verbindt het denkbeeldige met het alledaagse, door middel van twee werken die het idee van afval als output ter discussie stellen: menselijk afval wordt omgezet in vruchtbare microalgen, de effectieve filtersystemen van plantenwortels worden getoond, en water verandert in een multifunctionele natuurlijke hulpbron die de cyclus compleet maakt. Samen vormen ze een creatieve manier om gewone producten te stroomlijnen richting duurzaamheid. De werken vragen aandacht voor het bondgenootschap tussen ecologie en technologie, dat momenteel grotendeels over het hoofd wordt gezien in het technologische oplossings-denken van onze maatschappij.

De Unorthodox Reactor

Het eerste stuk van Synergy in the Ordinary - de 'Unorthodox Reactor' - combineert ruimte technologie met circulair afvalbeheer, om de opvatting van afval als enkelvoudige output ter discussie te stellen. Dit werk introduceert namelijk een dichotomie rondom het concept van afval, en belicht het potentieel van circulariteit aan het einde van het spectrum: menselijke uitwerpselen. Geïnspireerd door helofytenfilters en composttoiletten van ecodorpen, waterfilter technieken van cisterciënzerkloosters, en het potentieel van microalgen dat door ruimteverkenning aan het licht is gebracht, toont de Unorthodox Reactor een conventioneel toilet als bioreactor en transformeert zo een voormalige vuilnis afvoer in een facilitator van leven. Concreet gesproken wordt er een biologisch actieve omgeving gecreëerd die menselijk afval omzet in microalgen, die vervolgens worden gebruikt om de aarde van een natuurlijk waterfilter te bemesten. Het eindresultaat is schoon water dat kan worden gebruikt om grondwaterpeilen te herstellen. Door deze visuele voorstelling van circulariteit wordt de toeschouwer deel van een systeem dat technologie en ecologie samenbrengt in de strijd tegen klimaatverandering.

Heretical Greens

Het tweede stuk van Synergy in the Ordinary - 'Heretical Greens' - combineert de gedecentraliseerde watersystemen van kloosters en ecodorpen met reverse osmosis filters uit de ruimtevaarttechnologie. Door de creatie van een circulair systeem dat ecologische en technologische elementen combineert, wordt de gelijktijdige frictie én samenwerking tussen het natuurlijke en het kunstmatige benadrukt. Geïnspireerd door de regenwateropvangsystemen van aardehuizen, de natuurlijke waterfilters van cisterciënzer kloosters en de teelttechnieken van het International Space Station, onthult Heretical Greens het belang van de transformatie van het lineaire naar het circulaire. Concreet gesproken wordt een alledaags huishoudtoestel omgevormd tot een levende koelkast die regenwater als input gebruikt en schoon drinkwater als output creëert, terwijl onderweg kruiden worden geteeld. Heretical Greens is een haalbaar systeem, maar symboliseert ook hoe technologie niet volledig losstaat van de natuur: door de onteigening van een gewone koelkast tot een zuinig futuristisch systeem, onthult Heretical Greens het potentieel van technologie en ecologie als bondgenoten in het licht van klimaatverandering.

Heretical Greens

The Unorthodox Reactor