Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) DRESS CODE

3D-geprinte streetwear

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Ornamental Paillettes — © Krizia Medero

Een collectie kledingstukken waarin technieken worden getoond die alleen mogelijk zijn met 3D-printen. De collectie omvat 3D-printen van textielachtig textiel, 3D-printen van pailetten, 3D-printen op stof, 4D-printen, 3D-printen van een confectiekledingstuk en 3D-printen van accessoires en schoenen.

Design

Deze collectie brengt 3D-printtechnologie ‘naar de straat’. Door het ontwerpen van draagbare stukken is het doel de kloof te overbruggen tussen de technologische en de huidige mode-status quo en de wereldtoepassingen 3D-printen binnen de mode-industrie te laten zien.

Architecturale sierblokken vormden de inspiratiebron voor de patronen, texturen en silhouetten van deze collectie. Het maken van op maat gemaakte sierdetails kent weinig tot geen limiet als het gaat om 3D-printen, en deze collectie brengt dat aan het licht.

Een deel van de voordelen van 3D-printen is het brede scala aan materialen die kunnen worden omgezet in filamenten. Sommige van de materialen die zijn gebruikt om deze collectie te maken, waren gerecycled plastic, uit de schoenenindustrie en gerecyclede rubberen banden. Andere zijn plantaardig, bioplastic en zelfs een zuiverend CO2-absorberend materiaal.

Technieken zoals 3D-printen van stof 3D-printen van textielachtig textiel, 3D-printen van aangepaste pailetten, 3D-printen op stof, 3D-printen van een confectiekledingstuk en 4D-printen werden allemaal gebruikt om deze kledingstukken te maken. Deze technieken integreren de ornamentele bloktaal op verschillende schalen en op aangepaste manieren die alleen mogelijk zijn door middel van 3D-printen.