Zoeken

Sluit zoeken
Kempisch Landschaap

(Archief) Kempisch Heideschaap

Maken van materiële relaties met lokale landschapsbeschermingspraktijken in met schapen begraasde heidevelden.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Kempisch Heideschaap — © Pollyanna Moss

Voorgesteld als een manier om de landelijke praktijk te verbinden met het designpubliek, stelt Kempisch Landschaap vragen over de vraag "wat is de lokale relatie tussen schapen en het landschap?"

Ontmoeting met het Kempische heideschaap

De Kempische heideschapen worden één keer per jaar in de zomer geschoren. Dit moment markeert een jaarlijkse cyclus van heide- en graslandbeheer, waarin deze schapensoort een onmisbare rol speelt.

Tijdens de scheerdag 2022 werden bewoners, arbeiders en bezoekers benaderd om hun verbondenheid met deze schapen en met het landschap te delen. Deze verhalen werden opgenomen en geborduurd op wollen handgevilte dekens. 'Kempisch Heideschaap' is een materiële registratie van verhalen en perspectieven op de praktijk van het grazen met schapen in het landschap van de Strabrechtse Heide.

MOC-UP

Michel en Pollyanna werken samen om 'mock-ups' van schoenen te maken van overgebleven afvalmateriaal en lokaal geoogste wol.

MOC-UP is een schoenontwerp dat is geïnspireerd op de wollen mocassins die scheerders dragen tijdens het scheren van schapen. Mocassins of Mocky's zijn werkschoenen die de scheerders tijdens lange werkdagen comfort bieden en tegelijkertijd in contact blijven met de bewegingen van de schapen.

Michel Gallus is een schoenontwerper die de huidige praktijken binnen de schoenenindustrie uitdaagt door schoenen te ontwerpen met dynamische modulariteit in het achterhoofd. Elk onderdeel van de schoen is ontworpen om te worden gemonteerd en gescheiden volgens het recht van reparatie. Michel werkt eraan om reparatie een integraal onderdeel te maken van het ontwerp van een schoen.

MOC UP — © Pollyanna Moss