Zoeken

Sluit zoeken
Green Future Club

(Archief) Frumo

Zelfhelend materiaal gemaakt van voedselafval

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Frumo as Root - a modular furniture — © Mareen Baumeister

Frumo is een duurzaam materiaal gemaakt van voedselafval en natuurlijke hars om vloeren en meubels te maken. Het kan worden gevormd onder invloed van hoge hitte. Door wat Frumo-granulaat toe te voegen en hitte toe te passen, kan elk beschadigd oppervlak worden gerepareerd.

Niet-herstelbare materiaalsamenstellingen

Bij meubelontwerp wordt vaak gebruik gemaakt van niet-herstelbare materiaalsamenstellingen en kunststoffen, zoals met kunststof beklede panelen op houtbasis in Fast Furniture. Deze verbruiken fossiele hulpbronnen, produceren gevaarlijk afval en laten milieuschade achter.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bestaan deze panelen op houtbasis niet uit houtafval van de houtindustrie; in plaats daarvan worden hele bossen gekapt als gevolg van het massale verbruik van Fast Furniture. De planken worden vervolgens met plastic gecoat en al na korte tijd als meubilair weggegooid omdat de coating onherstelbaar beschadigd is of niet bestand is tegen langdurig gebruik. Bovendien bevatten de platen giftige stoffen als bindmiddelen die tientallen jaren uitdampen en een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Hierdoor verandert de eens duurzame grondstof hout in gevaarlijk afval. Materialen als deze kunnen niet worden gerepareerd, daarom worden ze pas na gebruik verbrand.
Er is dus behoefte aan een duurzaam en gemakkelijk te herstellen materiaal, gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Natuurlijke grondstoffen zoals voedselafval.

Voor anderen is voedselverspilling een probleem, voor mij is het een kans.

We leven in een wereld van voedselverspilling en grondstoffenschaarste, dus waarom zouden we voedselafval niet als grondstof een nieuwe bestemming geven? Elk jaar wordt alleen al in Duitsland 3,1 biljoen ton appelsap geproduceerd, en daarmee snel vergistende bijproducten die alleen in biogasinstallaties worden gerecycleerd en waarvoor de ciderfabrikanten moeten betalen om ze af te voeren.
Voor Frumo wordt appelcider gebruikt om regionale productie mogelijk te maken. Dit kan emissies besparen en lokale ciderbedrijven versterken met een bijverdienste. In principe kan echter elk biologisch afval voor de productie van Frumo worden gebruikt.
Tegelijkertijd is natuurlijke hars, een wondafscheiding van de boom die wordt verkregen door gericht groeven in de stam te zagen zonder de boom te beschadigen, nodig voor de productie van Frumo. Dit betekent dat de grondstoffen onvermijdelijk worden gewonnen uit levende bomen, zodat er geen bomen hoeven te worden gekapt en geen habitats worden vernietigd. Integendeel, in plaats van bossen te kappen, heeft Frumo meer bomen nodig. Bomen zijn levende producenten van grondstoffen.

De bijzondere eigenschappen

Frumo heeft de bijzondere eigenschap dat het kan worden gevormd onder invloed van hoge hitte. Dit maakt het mogelijk zeer complexe vormen te creëren die met andere duurzame materialen niet kunnen worden gerealiseerd. Bovendien kunnen zelfs diepe beschadigingen gemakkelijk en snel onder invloed van warmte worden hersteld door wat Frumo-granulaat op de beschadiging aan te brengen en deze onder warmte glad te strijken. Daarna is de vroegere schade niet meer zichtbaar. Zelfs gebroken Frumo panelen kunnen zonder naden weer aan elkaar worden gezet. Alles wat nodig is voor de reparatie is een hetelucht blazer of een strijkijzer.
Dit maakt van Frumo een materiaal dat zichzelf gemakkelijk steeds weer kan genezen.
Bovendien kan al het Frumo-afval dat tijdens de fabricage van Frumo-producten ontstaat, worden gerecycleerd door het te versnipperen en er een nieuw Frumo-product van te maken. Dit betekent dat er zelfs bij de fabricage van producten geen afval ontstaat en dat gebruikte Frumo-producten altijd weer in de kringloop kunnen worden teruggebracht en hergebruikt als ze niet worden gecomposteerd.

Play video

Frumo as panels — © Mareen Baumeister

Frumo in detail — © Mareen Baumeister

Frumo in colour — © Mareen Baumeister

Frumo the modular furniture principle

Andere deelnemers

Green Future Club

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Green Future Club