Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) 18 jaar worden

Levensloopspel

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Lifecycle game — © Muzus

Het Levensloopspel is een gespreksstarter over 18 jaar worden en alle regelzaken die komen kijken bij onafhankelijk worden. Op de DDW kun je kennismaken met het levensloopspel. Kom langs en ga met elkaar in gesprek over hoe 18 jaar worden voor jou is of was.

Achtergrond

Als je 18 jaar wordt, verandert er veel. Als jongere krijg je te maken met een heleboel regelzaken, denk bijvoorbeeld aan (zorg)verzekeringen en ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën. Uit eerder onderzoek weten we dat dit bij 80% van de jongeren en ouders dit doorgaans goed gaat en niet leidt tot problemen. Maar bij 20% van de jongeren leidt dit wel tot problemen, vaak grote financiële problemen.

Ouders en jongeren die minder (digi)taalvaardig zijn, mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, mensen zonder (sociaal) vangnet, gezinnen met multiproblematiek en/of mensen met een beperking, ervaren de regelzaken rondom 18 jaar worden als heel ingewikkeld, zijn wantrouwend richting de overheid.

Uit het onderzoek blijkt dat deze groepen problemen ervaren in hun contact met de overheid bij de regelzaken rondom 18 jaar worden. Vaak ontbreekt bij zowel de ouders als de jongeren het inzicht en overzicht van wat er wanneer geregeld moet worden en de stappen die daarbij doorlopen worden. Ook wordt relevante informatie vaak niet gevonden en weten ze niet waar ze hulp kunnen vragen. Ze vinden de informatie en dienstverlening van de overheid ingewikkeld, niet toegankelijk.

Het Levensloopspel

In opdracht van het ministerie van Algemene Zaken en Dienst Publiek en Communicatie van de Rijksoverheid, heeft Muzus onderzoek gedaan naar de ervaringen, knelpunten en kansen binnen de doelgroep kwetsbare jongeren rondom hun contact met de (digitale) overheid en alle regelzaken rondom 18 jaar worden. Hiervoor hebben we het Levensloopspel ontworpen, om met gamification principes het gesprek aan te gaan met groepjes jongeren op voor hen vertrouwde locaties zoals scholen en buurthuizen.

Het ontworpen Levensloopspel wordt nu doorontwikkeld als tool voor middelbare scholen om samen met jongeren het gesprek aan te gaan over de regelzaken rondom 18 jaar worden en daarvoor. Scholen zijn zoekende in hoe ze het beste met hun leerlingen hierover kunnen praten. Het levensloopspel werkt hiervoor erg goed, doordat het tastbaar is, je in een actieve setting naast elkaar aan het praten bent en het met meerdere jongeren tegelijk gespeeld kan worden.