Zoeken

Sluit zoeken
Rethinking Plastic

Philia, Bio-plant

Planten bewustzijn door materiaalontwerp

Philia, Bio-plant. Atelier LVDW — © Laura van de Wijdeven

Experimenteel onderzoeksproject voor de ontwikkeling van kunstplanten.

Veruit de meest bedreigde soorten op de planeet zijn planten.

Meer dan 30.000 plantensoorten op de aarde worden met uitsterven bedreigd, zoals traag groeiende cactussen, orchideeën of uiterst zeldzame coniferen. Het verdwijnen van plantensoorten is niet alleen een gevolg van klimaatverandering. Iedereen kent illegale houtkap, maar over plantenstroperij is weinig bekend. Flora-stroperij heeft ernstige gevolgen voor de biodiversiteit en daarmee het voortbestaan van het menselijk welzijn. Gestroopte soorten worden meestal illegaal verkocht aan plantenverzamelaars, heel eenvoudig online. Dit project vraagt aandacht voor onder andere dit probleem. Met een voorliefde voor Biophilic Design ontwikkelt Laura van de Wijdeven nieuwe materialen. In dit nieuwe project deed zij onderzoek naar de herkomst en duurzaamheid van een aantal geliefde kamerplanten en minder geliefde buitenplanten zoals de brandnetel, akkerdistel en paardenbloem. Het doel hiervan is om met tuinafval een biologisch afbreekbare kunstplant te ontwerpen.

Het kweken van kunstplanten.

Met dit gegeven zijn er verschillende materiaalexperimenten gedaan. De meest interessante experimenten waren gebaseerd op fermentatietechnieken. Door het tuinafval te combineren met de juiste bacteriën ontstaat er een nieuw materiaal, een biofilm. Deze biofilm, ook wel bacteriële cellulose genoemd, is vergelijkbaar met plantaardige cellulose. Het kent echter andere fysieke structuren en eigenschappen. Het resterende onkruid wordt vervolgens gebruikt als voedingsstof voor de productie van mycelium. Op deze manier worden twee biomaterialen geproduceerd zonder afval achter te laten. Dit resulteert in een verzameling biologisch afbreekbare materialen, die worden gebruikt bij de ontwikkeling van een kunstplant.

Het kweken van deze zeldzame kunstplanten wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Over Laura van de Wijdeven

Atelier LVDW is de materiaal ontwerpstudio van Laura van de Wijdeven, gevestigd in Rotterdam. Ze onderzoekt de toekomst van duurzame en circulaire materialen vanuit een biophilic perspectief. Haar doel is om interieurs te verrijken door het gebruik van organische reststromen en bio-based materialen.
Philia, Bio-plant. Atelier LVDW — © Laura van de Wijdeven

Andere deelnemers

Rethinking Plastic

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Rethinking Plastic