Zoeken

Sluit zoeken
Remastered Art

(Archief) Remastered Art - If...?

Mijn Remastered Artwork heet ‘If …’ Stel dat in de 18e eeuw, mensen in vooraanstaande rollen een andere dan witte huidskleur hadden?

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Start positie - gobelin met rococo voorstelling

Ik koos voor een gobelin omdat ik me in mijn huidige -mixed media- werk, met name toeleg op textiel.

De gobelin toont een romantisch rococo voorstelling van twee rijke witte dames, zittend op een bankje in een idyllisch berglandschap. Stel dat de dames op de gobelin een zwarte huidskleur zouden hebben? Zoals in de populaire Amerikaanse Netflix serie Bridgerton waar veel edellieden zwart zijn.
Er zijn veel ontwikkelingen gaande die aanzetten tot een keerpunt in onze maatschappij voor wat betreft tolerantie voor andere culturen en een andere blik op verhoudingen in de geschiedenis.
Denk b.v. aan de Zwarte Pietendiscussie en aan Black Live Matters. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bood, namens Amsterdam, excuses aan voor de rol van de hoofdstad in de slavernij en koning Willem-Alexander besloot de Gouden Koets voorlopig niet meer te gebruiken.
En het betreft niet alleen politieke of overheidsstandpunten.
Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) uit 2018 geeft aan dat ruim een kwart van de Nederlanders nog steeds discriminatie ervaart.

Neem de kunst met haar, ook kritische, afspiegeling van de wereld. Het is niet voor niets dat ook in ‘onze’ kunstwereld er meer aandacht en interesse is voor vrouwen, gender, huidskleur en andere minderheidsvraagstukken.

Detail work in progress - mixed-media werk 'If'

If...?

Andere deelnemers

Remastered Art

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Remastered Art