Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Future Heritage - a very possible meat

De "Nantes-koe"

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Jean-Charles Queffelec

Via een meeslepende scenografie nodigt het Food Design Lab je uit om kennis te maken met een heel lokale koe: de Vache Nantaise. Het in vraag stellen van de plaats van duurzame verheffing in de metropool, van de veredeling tot de consumptie ervan, tot aan potentiƫle hefboompunten voor het ontwerp.

De context

De oorsprong van het project is een dialoog tussen het gemeentebestuur van Nantes Metropols en de Ecole de Design Nantes Atlantique om de plaats van duurzame koeverhoging in de metropool in vraag te stellen en hoe de ontwerpmethoden kunnen helpen de complexiteit en controverse van het onderwerp beter te begrijpen. , om actoren met elkaar te verbinden en een samenwerkingsinstrument voor bemiddeling te creƫren.
La Vache Nantaise, dat in de jaren zeventig bijna verdween, is bewaard gebleven door een nieuwe generatie geƫngageerde, toegewijde fokkers. Dit unieke lokale ras, geassocieerd met een economisch en autonoom foksysteem, brengt in de huidige context van het veiligstellen van de voorraden in het licht van gezondheidscrises zijn volledige potentieel tot uitdrukking en maakt waardering in lokale kortsluitingen mogelijk.

De Slow Food vereniging voor biodiversiteit heeft Vache Nantaise via het project Ark of Taste in haar register opgenomen. Het is nu het onderwerp van een herstelplan, gedreven door de herdefinitie van landbouwsystemen voor een transformatie van de sector naar een duurzamere landbouw.

Het project

22 ontwerpstudenten stellen de plaats van duurzame koeienverheffing in de metropool in vraag met een systemische benadering, van de fokkerij tot de consumptie ervan, de waardeketen en de rol ervan in een gebied in volle voedseltransitie tot de kwestie van de eetcultuur, de kwaliteit van voedsel en pedagogiek van gezonde diƫten. De tentoonstelling heeft tot doel informatiegegevens te vulgariseren, potentiƫle hefboompunten op het gebied van design te demonstreren en onverwachte facetten en toepassingen van design in Food te belichten. De relevantie van dit onderwerp is de overdraagbaarheid ervan naar andere rassen of lokale landbouwinitiatieven en laat zien hoe een systeemverandering in voedsel mogelijk kan worden gemaakt.

De installatie

De installatie bestaat uit twee toegankelijke cilindrische vaten met een zeer eenvoudige algemene vorm, bedekt met een laagje koeienmest. Het gekozen materiaal verwijst naar de cyclus van veredeling, bemesting en behoud van vochtige bodems. De vorm van de vaten insinueert agrarische architectuur zoals silo of landelijke opslagelementen. Binnen herbergt het eerste vat een meeslepende installatie die de biodiversiteit van de Vache Nantaise illustreert door middel van video- en geluidseffecten. Het tweede vat biedt potentiƫle gebruikersscenario's, prospectie over de juiste bereiding van specifiek vlees, valorisatie van distributiepunten en toekomstige toekomstige zuivelproducten. Een derde vathosts, die niet wordt tentoongesteld in DDW, completeert met een gedetailleerd in kaart brengen van de actoren en het territorium in een systemische benadering. Het onderzoek is gedocumenteerd en toegankelijk in de tentoonstelling. Een samenwerkingsmuur nodigt uit om je eigen koeportret te tekenen.

Jean-Charles Queffelec

Jean-Charles Queffelec

Jean-Charles Queffelec