Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Bra+ve: Versatile Recovery Wear for Breast Cancer

Bra+ve is een postoperatieve bh dat is ontworpen voor borstkankerpatiënten om comfort en een positieve ervaring aan te bieden tijdens het herstel.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Bra+ve — © Lucy Grunfeld

Eén in de negen vrouwen ondergaat borstkankerprocedures. De huidige revalidatieproducten blijven over het hoofd gezien en zijn niet meer toepasbaar. Bra+ve is het resultaat van een praktijkgericht ontwerpproject in Nieuw-Zeeland, waarin innovatieve 3D-breitechnologie werd onderzocht.

De Inspiratie

In 2016 onderging mijn peettante in Nederland een borstkankerprocedure. Het onderdeel dat haar het meeste zorgen baarde, was de "ongemakkelijke en onaantrekkelijke" postoperatieve beha die ze een heel jaar na haar procedure moest dragen.

Deze bh's, die voornamelijk functioneel zijn, missen esthetische aandacht dat resulteert in beperkte stijlkeuzes, zichtbare contouren onder kleding en beperkte kleurenpaletten. Bovendien bieden hun vaste ontwerpen minimale aanpasbaarheid, waardoor ze niet voldoen aan individuele voorkeuren.

De meeste postoperatieve beha's zijn gemaakt van synthetische, op plastic gebaseerde materialen, waarbij de nadruk ligt op compressie, maar waarbij langdurig draagcomfort wordt verwaarloosd. Langdurig dragen kan leiden tot ongemak en mogelijke bijwerkingen. Door getuige te zijn van de ervaring van mijn peettante, ontstond dit project en de drive om de zorg voor vrouwen zoals zij te verbeteren.

Het doel van Bra+ve is om comfort, aanpasbaarheid en esthetische aantrekkingskracht te integreren om patiënten tijdens het herstel sterker te maken en niet alleen fysieke genezing maar ook emotioneel welzijn te ondersteunen.

Onderzoek & Samenwerking

De kernwaarde van dit ontwerp is patiëntgerichtheid, waarbij de behoeften van de patiënt centraal staan bij ontwerp en innovatie. Bra+ve is het resultaat van interacties met meer dan 140 patiënten, acht specialisten in de gezondheidszorg en vier lingerieontwerpers.

Na een gezamenlijk ontwerpproces tijdens onderzoek en ontwikkeling, legde dit project de nadruk op voortdurende primaire gebruikersfeedback om ervoor te zorgen dat het ontwikkelde ontwerp het beste aansluit op de behoeften van de gebruiker.

De Breast Cancer Foundation NZ en Cancer Society waren een integraal onderdeel van het verzamelen van gegevens. Deze inzichten werden gesynthetiseerd door middel van enquêtes, interviews, ontwerpbeoordelingen en gebruikerstesten tot productgebaseerde oplossingen. Deze interacties hebben mogelijkheden geboden voor originele inzichten om ontwerpinnovatie en -ontwikkeling te cultiveren.

"Je bent je borst kwijtgeraakt, en dan willen ze je in die verschrikkelijke constructies stoppen. Ik ben nu gewoon gefrustreerd en ben dus gestopt met zoeken."

Het Ontwerpproces

Dit praktijk gebaseerde ontwerpproject benadrukte het belang van interdisciplinair ontwerp waarbij mode, textiel en industriële ontwerpprocessen worden geïntegreerd om een meer gepersonaliseerde en effectieve oplossing te creëren die tegemoet komt aan de complexe behoeften van de gebruikersgroep - een combinatie van innovatieve technologieën, 3D-lichaamsscanning, 3D-breiwerk, 3D-printen en draagbare technologie, naast gespecialiseerde CAD-software.

Bra+ve is gemaakt van duurzame, antimicrobiële materialen met behulp van innovatieve 3D-breitechnologie. De aanpasbare compressie-inzetstukken van Bra+ve zorgen voor een masserend effect op de huid en verhogen het algehele comfort en aanpassingsvermogen tijdens het herstel.

De toevoeging van sluitingen aan de voorkant vergroot de onafhankelijkheid, waardoor het gemakkelijker te gebruiken is, vooral voor mensen met beperkte handmobiliteit. Door zijn antimicrobiële materialen, innovatieve 3D-breitechnologie, magnetische sluitingen, gekruiste vorm en verstelbare compressie-inzetstukken, levert Bra+ve een veelzijdig product dat bij u en uw behoeften past zonder uw dagelijks leven te verhinderen.

Play video

User Insights — © Sophie Mayanne

Bra+ve in Context — © Lucy Grunfeld

User Testing — © Lucy Grunfeld

User Experience